Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на новини
 

Предстоящо събитие

Възстановяват се беседите в столичния храм "Св. Апостол Андрей Първозваний"

С благословението на Негово светейшество Неофит Патриарх Български в столичния храм "Св. ап. Андрей Първозваний", намиращ се на ул. Опълченска, №112, се възстановяват духовните беседи.

Традиция

Години наред, още преди политическите промени, храм "Св.ап. Андрей Първозваний" е средище и огнище на Българската духовност. По инициатива на отците от храма и с помощта на църковното настоятелство през годините на тежкото за църквата време, в храма се провеждат духовни беседи. Тези беседи са изнасяни от софийското духовенство, както и от най-големите богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др.

Един път седмично вярващите хора са се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна, която се е предлагала от лекторите. Тези години са характерни с това, че се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовното развитие на вярващите.

През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом и досегашен предстоятел на храма о. Иван Касабов. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

Възобновяване

Сегашното църковно настоятелство с председател отец Стилиян Табаков решава да възобнови тази традиция в храма. Идеята на настоятелството е беседите да се изнасят от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18ч.

Началото ще бъде дадено на 06.11.2017г. от 18ч.

За пръв лектор е поканен зам. декана на Богословски Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ - доц. д-р. Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма.

Покана

Църковното Настоятелство се обръща с покана към всеки желаещ да се наслади от духовността на Православната Църква на новите духовни беседи в храм "Св.ап. Андрей Първозваний".


София, 24 октомври 2017г

 

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.