Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
 
История на храма
Житие и тропар на Свети Андрей
Галерия
Православн календар
Архив енорийски живот
Младежко ядро на храма
Беседи
Бдения
Проповеди
Поклоннически пътувания
 
 
 
 

Архив на събития

Поздрав за Рождество Христово!

"Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците - благоволение!"
Честито Рождество Христово!
Храм "Св. ап. Андрей Първозваний" поздравява всички свои читатели на уебсайта с благословението на празника, като им желаем да имат Христовия мир в себе си!

 

 

 

 

Андреевден 2009

На 29 ноември (неделя) вечерта от 17:00 часа, с участието на Знеполския епископ Йоан, се изпълни Велика вечерня с Петохлебие.

След извършване на Св. Литургия на Андреевден, 30 ноември (понеделник), към 12:00 часа, в църковния двор бе раздавана по случай храмовия празник, почерпка за народа в следното количество: хляб, 30 кг сварен боб, 50 кг варено жито и 20 кг варена царевица, на дошлите да почетат нашия празник.

На страницата бе добавена дописка от Андрревден - храмовият празник на храм "Св. ап. Андрей Първозваний"

Вижте галерия със снимки от Великата вечерня на 29 ноември

 

02.09.2009 - Обръщение към нашите читатели

Благодарим ви за вниманието към нашия храм и се извиняваме за този месец ваканция. На 1 септември, с отбелязването на новата Църковна година, екипът на уеб страницата, отново продължаваме да публикуваме за вас редовна информация и материали из църковния живот на храма.
Като начало за новата Църковна година, ще публикуваме възспоменателен разказ за една човешка драма, случила се преди 1700 години, в началото на IV век при имепратор Диоклетиан в неговата резиденция в столицата на Източната Римска Империя - Никомидия:Възспоменателен разказ за една човешка драма - 3618 мъченици в Никомидия- 02.09.2009 г.

Месеци юли-август - 2009

От 1 юли до 1 октомври се преустановяват църковните беседи в храма, които се провеждат всяка сряда от 17:00 часа.

Месец юни - 2009

Цяла седмица след празника Петдесетница е блажна седмица, т.е. всеки ден се блажи.

Според правилата на Православната църква на връх Петдесетница, в края на църковната служба, се изпълнява вековният светоотечески обичай да се хвърля върху главите на богомолците в храма орехова шума, като символичен знак за първата християнска Петдесетница - във вид на огнени езици - да слезе върху нас Св. Дух (защото ореховата шума наподобява волски език).

От 15 до 28 юни включително са Петрови-Павлови пости, сиреч Апостолски пости. По време на Петровите-Павлови пости сряда и петък са с олио (облекчен пост).

Вечерта на 18 срещу 19 юни от 21:30 часа в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" ще се изпълни всенощно бдение в чест и памет на Св. Паисий Хилендарски.

На 20-21 юни (събота и неделя) ще се пътува до Копривецкия манастир "Св. Петка" до гр. Бяла и това поклонническо пътуване се посвещава на Неделята на всички български светии.

На 24 юни ще се проведе последната беседа за тази просветна година и от 1 юли до 1 октомври започва лятната ваканция по отношение на църковните беседи (бденията и поклонническите пътувания продължават през лятната ваканция).

Последните две беседи за тази просветна година (на 17 и на 24 юни) ще бъдат посветени на Седемте слова на Св. Йоан Златоуст за Св. ап. Павел.

Месец май - 2009

След Светлата седмица до Спасовден сряда и петък се пости с олио.

На Гергьовден - 6 май (сряда) - се разрешава риба. Който желае с месо да почете праника, във втроник или четвъртък може да се направи блажна празнична трапеза.

На Гергьовден - 6 май (сряда) вечерта няма да има беседа поради празника.

Също така, на 13 май (сряда) вечерта няма да има беседа поради всенощното бдение, което ще се отслужи вечерта на 12 май от 21:30 ч. срещу големия Христов празник Преполовение.

До края на май ще има още 2 редовни беседи - на 20 май (сряда) и на 27 май (сряда), от 17:00 часа.

На 17 май (неделя) в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" ще се отслужи тържествна служба по повод деня на най-големия Софийски светец - Св. Николай Софийски.

През месец май няма да има поклоннически пътувания.

Богослужения през Страстната седмица

От Лазаровден до Томина неделя в църковните служби не се споменават светци, затова предмет на нашите молитви, служби е Христос Господ. Също така, от Лазаровден до Томина неделя не се извършват помени за нашите скъпи покойници, като през това време може да се ходи на гробища.

В неделя (Цветница) [снимки от 12.04 - Цветница], Велики понеделник и Велики вторник вечер (от 19:00 часа в храм "Св. ап. Андрей Първозваний") се изнася насред храма иконата на Христовите страдания и символично се отправят молитви към Младоженеца Христос, който заради нас отива на Своето доброволно разпятие. Службата продължава до около 20:30 часа.

Аудио запис на "Касианината слава"-част от богослужението от вечерта на Велики вторник:
запис 1 [~2 мин., формат: mp3, 2 MB]
запис 2 [~10 мин., формат: mp3, 13 MB]

На Велика сряда вечерта няма богослужение. (В този ден може да се чисти.)

На Велики четвъртък и Велики петък службите отново са от 19:00 часа и завършват в 23:00 часа.

[снимки от Разпети петък - Опело на Иисус Христос и кратък видео материал

Слово на Св. Йоан Златоуст за разкаялия се разбойник]

На Велики четвъртък сутринта, по стара църковна и народна традиция, сутрин рано, преди изгрев слънце, докато още спят децата, домакинята боядисва червени яйца. след като ги боядиса, тя полага първото боядисано яйце на челото подред на своя мъж, деца и внуци. Следващото яйце стопанката занася в храма на Божията майка.

На Велики четвъртък вечерта (16.04) в храм "Св. ап.Андрей Първозваний" се извършва богослужението с четене на 12 Евангелия, посветени на страданията на нашия Господ Иисус Христос. След това богослужение, едно Андреевско ядро остава в храма цяла нощ за стоене пред Кръста и участие в Христовите Голготски кръстни страдания, стигащи до Неговата смърт петък сутринта.

Седмицата от Възкресение Христово до Томина неделя се смятат от Църквата за един ден - затова не се пости през тази седмица. В тази седмица дверите на иконостаса са отворени и християните имат зрителен досег до Светия престол - това означава, че камъкът от гроба Господен е отворен и няма преграда. Този ден (денят на Възкресенето) Господ е сътворил, за да се зарадваме и развеселим в Него.

[Христос Воскресе!

Слово на о.Иван в Пасхалната нощ пред храма

- Проповед на о.Иван на Томина неделя - 26 април 2009 [кратък видео материал]

- Кратки аудио записи от богослужението на Томина неделя:
запис 1 [~2 мин., формат mp3, 1.2 MB]
запис 2 [~3 мин., формат mp3, 2.2 MB]
запис 3 [~2 мин., формат mp3, 1.6 MB]

- Слово на Св. Йоан Златоуст за Възкресението на нашия Господ Иисус Христос]

След Светлата седмица до Спасовден сряда и петък се пости с олио.

Поклонническо пътуване до Ресиловския манастир, 29.03.2009 г.

Снимки от поклонническото пътуване до Ресловския манастир "Покров Богородичен" и дописка от поклонническото пътуване.

Освещаване на меда в деня на Св. Харалампий, 10.02.2009 г.

Поканваме християните на 10.02 (вторник) да посетят нашия храм, на който ден по древна традиция след тайнството Елеосвещение, освещаваме с молитви към Св. Харалампий меда, който ползваме през цялата година за здраве.

Честито Рождество Христово! 25.12.2008 г.

Екипът на страницата поздравява всички наши читатели
във връзка с християнския празник Рождество Христово -
на всички тях ние пожелаваме
Божието благословение, мир, радост и спасение!
И на всички честитим светлото Христово Рождество,
и Бог да ни съхрани всички во веки!


Рождественска елха пред канцеларията на храма

Рождественски концерти в храма - 17,22,28 декември 2008 г.

На 17 декември 2008 г. (сряда) от 18:00 часа хорът "Св. Роман Сладкопевец" изпълни Рождественски песни.

На 22 декември 2008 г., денят в който честваме паметта на Св. вмчца Анастасия, от 16:00 часа децата от съседската детска градина до храма изпълниха в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" Рождественски песнички в присъствието на своите родители, по повод думите на Христа Господа "не пречете на децата да идват при Мене".

На 28 декември 2008 г., след Св. Литургия (след 11:00 часа), хорът при храма, с диригент Катя Мутафова, изпълни тържествен Рождественски концерт.

Беседи в храма, посветени на св. Йоан Кронщадски - 3,10,17 декември 2008 г.

От 3 декември 2008 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" започна отбелязването на 100 - годишнината от смъртта на отец Йоан Кронщадски (1829-1908 - 2008) - един висок образец на православен пастир, праведник, подвижник и светия в Христа. Биографията му е написана от архимандрит Методий.
Посвещението на о. Методий към издаването на книгата е:
"На светлата памет на скъпия и незабравим "Дедушка" проф. д-р Николай Никанорович Глубоковски, починал през 1937 г., в знак на вечна връзка и любов в Господа от признателния му ученик - българин.
О. Методий"

Андреевден - 2008 г.

На 30 ноември 2008 г. от 9:00 часа бе отслужена Архиерейска тържествена Св. Литургия с участието и благословията на Негово Светейшество българския патриарх Максим.
На страницата сме добавили снимки от Великата вечерня, която бе отслужена на 29 ноември от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан.

На страницата бе добавена дописка за храмовия празник на храм "Св. ап. Андрей Първозваний" [прочетете повече за тържественото отбелязване на Андреевден].

Прочетете Похвално слово за Св. ап. Андрей Първозваний от Св. Йоан Златоуст.

По повод настъпващия храмов празник, на страницата бе добавена галерия с икони на Св. ап. Андрей Първозваний.

[вижте кратък видео материал от Великата вечерня на 29.11.2008]

[вижте видео материал от тържествената Св. Литургия на 30.11.2008 - Андреевден]

Беседа в храма на 19.11.2008 г. - гостуване на хор "Св. Роман Сладкопевец"

На 19 ноември 2008 г. от 17:00 часа в храм „Св.ап.Андрей Първозваний“ се проведе поредната беседа на отец Иван - предстоятел на храма. Необичайното в тази вечер беше.... [прочетете повече за беседата]

Богослужебна прослава на преподобния наш о. Димитрий Басарбовски

На 26 октомври 2008 г. вечерта (неделя), от 21:30 часа, в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се проведе всенощно бдение в чест, памет и прослава на Св. Димитър Бесарбовски - български светец чудотворец. [прочетете повече за бдението]

Поклонническо пътуване до Германския монастир „Св.Иоан Рилски Чудотворец”

На 12 октомври 2008 г. се проведе поклонническо пътуване до манастира в с. Герман "Св. Йоан Рилски Чудотворец" - в навечерието и по повод храмовия празник на манастира - 19 октомври. [прочетете повече за поклонническото пътуване] [вижте галерия със снимки от пътуването]

Откриване на новата учебна година

На 1 октомври 2008 г. (сряда) с изпълнението на тържествения водосвет се откриха новите църковни беседи в храма. Прочетете повече на страница Беседи

Бдение в памет и прослава на св. Йоан Богослов

На 25 септември 2008 г. (четвъртък) вечерта от 21:30 часа в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се изпълни всенощно бдение в памет и прослава на св. Йоан Богослов. [прочетете повече за бението]

Въздвижение на Честния Кръст Господен

На 14 септември 2008 г. е правослваният празник Въздвижение на Честния Кръст Господен. Прочетете повече за Кръстовден.

Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември 2008 г. православната Църква чества Рождество на Пресвета Богородица. Прочетете повече за Рождество на Пресв. Богородица.

Началото на новата Църковната година

На 1 септември 2008 г. православната Църква отбелязва началото на Църковната година. Прочетете Слово за Църковната нова година, започваща на 1 септември. Прочетете слово на св. Симеон Метафраст за житията на светиите.

Поклонническо пътуване до Рилския манастир

На 30-31 август 2008 г. църковното настоятелство на храма предлага поклонническо пътуване до Рилския манастир с нощуване в манастира и присъствие на Св. Литургия в неделя сутринта. [прочетете повече за пътуването] [виж снимки]

Бдение срещу деня на Отсичне главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител

На 28 август 2008 г. (четвъртък) вечерта от 21:30 часа се изпълни всенощно бдение срещу деня на Отсичне главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Бдението ще се извърши в най-новия храм в София "Св. Йоан Кръстител" - в Обеля. [прочетете повече за бдението]

Успение на Пресвета Богородица

На 15 август 2008 г. - празника Успение на Пресвета Богородица в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" ще се извърши Опело на Пресвета Богородица от 18:00 часа пред нейната плащеница, поставена в средата на храма. [прочетете повече за Успение на Пресвета Богородица]

Преображение Господне

На 6 август 2008 г. православната Църква чества Преображение Господне. Прочетете повече за празника.

Явяване на честния и животворящ Кръст Господен

На 1 август 2008 г. православната Църква чества два праника: 1) явяване на честния и животворящ Кръст Господен и 2) празненство на Всемилостивия Спасител и Пресвета Богородица. Прочетете повече за явяването на Кръста Господен - знамението на Сина Човечески на небесата.

Св. вмчк Пантелеймон. 40 годишнина от началото на свещеническото служение на о. Иван.

На 27 юли 2008 г. (неделя) се чества Св. вмчк Пантелеймон - о. Иван отслужи Св. Литургия и отбеляза своята 40 годишнина свещеническо служение. Прочетете повече за събитието. [прочетете кратки записки за о. Иван] [вижте видео1] [вижте видео2]

Всенощно бдение, посветено на паметта на Св. преподобно-мъченица Параскева Римлянка

На 25 юли 2008 г. (петък) вечерта от 21:30 часа до 6:00 часа сутринта се изпълни всенощно бдение, посветено на свщената памет на Св. преподобно-мъченица Параскева Римлянка.

Св. мчца Христина

На 24 юли 2008 г. се почита Св. мчца Христина.

Св. прор. Илия

На 20 юли 2008 г. се отбелязва Св. прор Илия (Илинден).

Св. Кирик и Иулита

На 15 юли 2008 г. се отбелязва подвига на 3-годишното момченце Кирик и неговата славна майка Иулита. Макар и 3-годишен, Кирик загива като истински християнски мъченик.

Св. мчца Евфимия Всехвална

На 11 юли 2008 г. се чества Св. мчца Евфимия Всехвална. На IV Вселенски събот Светите отци с нейна помощ са определили правилния Символ на вярата. (Чества се също на 16 септември). От тогава в Голямата Съборна Църква в Цариград в южната част стои нейния ковчег с нейните мощи.

Св. мчк Прокопий

На 8 юли 2008 г. се почита Св. вмчк Прокопий - покровител на всички млади жени, които желаят да встъпят в честен брак.

Последна беседа преди лятната ваканция

На 25 юни 2008 г. ще се отбележи последната беседа преди лятната ваканция (01 юли - 01 октомври). Лятната ваканция е по отношение на църковните беседи (бденията и поклонническите пътувания продължават).

Бдение, посветено на свещената памет на препмчца Феврония

На 24 юни 2008 г. - Еньовден (Рождение на св. Йоан Кръстител) - вечерта от 21:30 часа ще се изпълни всенощно бдение, посветено на свещената памет на препмчца Феврония. [дописка от бдението: Ридание за преподобно-мъченица Феврония]

Възнесение Господне

5 юни 2008 г. "Възнесението Господне на небето се извършило като тих дъжд върху руно Той слязъл в утробата на Приснодевата, като тамян утринен Се възнесъл сега от планината към Отца...."
[прочети повече за празника] [икона на празника]


 

1 година от публикуването на официалния сайт на храм "Св. ап. Андрей Първозваний"

Преди една година бе публикуван в Интернет официалният сайт на православен храм "Св. Апостол Андрей Първозваний"... прочети обръщение към посетителите на сайта

Преполовение

На 20-21 май 2008 г. - Преполовение - се състоя поклонническо пътуване до Асеновград - Рибната църква "Св. Благовещение". Цяла нощ присъствахме на две служби пред чудотворната икона на Св. Богородица, и след това я следвахме до Бачковския манастир. [прочети повече за пътуването и бдението: дописка 1] [прочети повече : дописка 2]

Бдение в чест и памет, и прослава на преподобен наш отец Пахомий Велики

На 14 май 2008 г. вечерта от 21:30 часа се изпълни всенощно бдение в чест и памет, и прослава на преподобен наш отец Пахомий Велики, автор на Великопостната молитва "Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, покровът ми е Дух Свети. Света Троице, слава Тебе!". [прочети повече за бдението]

Беседа за личността на Апостола на любовта - Св. Йоан Богослов

На 7 май (сряда), от 17:00 часа каним нашите християни на беседа за личността на Апостола на любовта - Св. Йоан Богослов - за неговия величав християнски подвиг, стоейки при кръста Христов - свидетел за Възкресението на Христа.

На 7 май 2008 г. възспоменаваме дивното знамение, великото чудо, станало над град Йерусалим в ср. на IV век (на 7 май в 9:00 часа сутринта) - явяването на Светия Честния Кръст над града.

Гергьовден

Служещият на 6 май 2008 г. о. Иван кани които желаят в нашия храм да почетем паметта на Св. Георги Победоносец!

Томина Неделя и празника на прпмчца Пелагия

ПОКАНА
Служещият в неделя, 4 май 2008 г., о. Иван кани християните да присъстват на неделната служба на 4 май - Томина неделя - за всеобща възхвала на преп.мъченица Пелагия, живяла и загинала преди 1600 години, сиреч на църковен събор в нейна чест! [виж снимки] [прочети повече за събитието]

Възкресение Христово

Велики петък

На страницата са добавени снимки от Велики четвъртък и Велики петък. [виж снимки] [виж кратък видео материал]

Пета неделя на Великия пост – на преподобна Мария Египетска

На страницата е добавена дописка от Пета неделя на Великия пост – на преподобна Мария Египетска - 13 април 2008. [прочети повече]

13 април 2008

На 13 април 2008 г. - 5 Неделя на Великия пост - се възспоменава, почита и празнува преподобната наша майка Мария Египетска. За нея също ще добавим повече на страницата.

11 април 2008

На 11 април 2008 г. (петък), също от 16:00 часа, в храма ще се изпълни целият Богородичен канон и акатист.

*Тези две служби (целият покаен канон на Св. Андрей Критски
и целият Богородичен канон и акатист) се изпълняват в православните храмове само веднъж в една календарна година.

9 април 2008

На 9 април 2008 г. (сряда) вечерта, от 16:00 часа, в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" ще се прочете целият покаен канон на Св. Андрей Критски.

6 април 2008

На 6 април 2008 г. - 4 Неделя на Великия пост - се почита паметта на преп. Йоан Лествичник - той е Законодателят на Новия завет - вторият Мойсей. Затова на страницата скоро ще прибавим за нашите читатели откъс от неговата книга "Лествица".

Неделя Кръстопоклонна

На 30 март 2008 г. -Неделя Кръстопоклонна- братството при храм "Св. ап. Андрей Първозваний" осъществи поклонническо пътуване до Кремиковския манастир. [прочети повече за събитието][виж снимки от поклонението]

На 30 март 2008 г. - Неделя Кръстопоклонна- църковното настоятелство на храма предлага поклонение до Кремиковския манастир (отиване и връщане с автобус от храма - цена 4-5 лв. на човек. тръгване: 7:30 часа сутринта, връщане: следобяд). Там ще се поклоним на Св. Кръст, който се изнася в средата на храма.
Това поклонение е по повод 100-годишнината от построяването на Богородичния храм „Покров Богородичен” в същия манастир (1907-2007 г.) и по повод 40-годишното свещеническо служение на предстоятеля на храма - ставрофорен свещ.иконом Иван Касабов, което е започнало в същия манастир (1968-2008 г.).

[прочети повече за събитието] [виж снимки от поклонението]

Втора статия на Акатист на Пресвета Богородица

На 21 март 2008 г. от 18:00 часа в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се изпълни Втора статия на Акатист на Пресвета Богородица от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - Главен секретар на Св. Синод [прочети повече за събитието] [виж снимки на храма] [виж кратък видео материал!].

Тодоровден

В събота 15 март 2008 г. (Тодоровден) някои християни идват в храма за първо Свето причастие през този Велик пост. От този ден през Великия пост нататък до Цветница (Връбница), всяка събота и неделя телесният пост се облекчава с една чаша вино и елей на трапезата, като през целия Велик пост риба се предлага само на Благовещение и Цветница.

Първа статия на Акатист на Пресвета Богородица

На 14 март 2008 г. В петък вечер, също от 16:00 часа, с Петохлебие се отслужи първият тържествен Богородичен Акатист (първа статия) за този Велик пост, за тази година.

Канон на Св. Андрей Критски

От 10 до 13 март 2008 г. - през тази седмица, четири вечери, в храм "Св. ап. Андрей Първозваний"от 16:00 часа се изпълни Велико повечерие с канона на Св. Андрей Критски.

Неделя Сиропустна

На 9 март 2008 г. в Неделя Сиропустна (Сирни заговезни) след Св. Литургия в нашия храм се извърши древната светоотеческа традиция - на този ден да се извърши взаимно опрощение (взаимно си прощаваме). Като взаимно опростени, започваме от следващия ден Великата четиридесетница.

130 години от Освобождението на България

На 3 март 2008 г. - Денят на Освобождението на България - о. Иван води празничната Света Литургия, катои посвети на всички освободители с подходящо слово за празника, и след това бе отслужен Благодарствен молебен.

Неделя Месопустна

На 2 март 2008 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се извърши скромно тържество с поканени гости по повод 130 години от Освобождението на България и благодарствено приношение.

Бдение в памет на свети преп. Йоан Касиан Римлянин - по повод на високосната година

На 28 срещу 29 февруари 2008 в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в София се отслужи всенощно бдение в памет на свети преп. Йоан Касиан Римлянин. [прочети повече за събитието]

Посещение на братството на храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в храм "Рождество на Св. Йоан Кръстител" в Обеля

На 24 февруари 2008 – Неделя на Блудния син, братството от храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в град София с богомолци от енорията и от различни квартали на столицата посети новопостроения храм в Обеля - "Рождество на Св. Йоан Кръстител". [прочети повече]

Освещаване на меда в деня на Св. Харалампий

На 10 февруари 2008 в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" по древна традиция след тайнството Елеосвещение, бе осветен с молитви към Св. Харалампий меда, който ползваме през цялата година за здраве. Службата се отслужи от тримата Андреевски свещеници.

Бдение в чест на празника на светите просветители в истините на Христовата православна вяра св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов

На 29 януари 2008 в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в София се отслужи всенощно бдение, от 21:30 до 7:00 ч., в чест на празника на светите просветители в истините на Христовата православна вяра св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов.

Поклонническо пътуване до храм"Св. Троица"- с. Драгалевци

На 27 януари 2008 се състоя поклонническо пътуване на братството при храм "Св. ап. Андрей Първозваний" до храма "Св. Троица"- с. Драгалевци за поклонение пред мощите на Св. Йоан Златоуст по повод 1600 г. от представянето му пред Господа.

Гостуване на потомци на българските опълченци в храм “Св. Ап. Андрей Първозваний” по повод 130 години от Освобождението на гр. София

На 4 януари 2008 в храм “Св. Ап. Андрей Първозваний” по повод 130 години от Освобождението на гр. София ни гостуваха около 15 гвардейци с опълченски униформи с техния военачалник Георги Маринов.

Прочетете повече за събитието

Бдение по повод юбилея на Св. Игнатий Богоносец - 1900 години от представянето му пред Господа

На 19 декември 2007 от 21:30 часа се се проведе всенощно бдение за празника на св. Игнатий Богоносец - по случай 1900 г. от смъртта му.

Прочетете повече за Всенощното бдение на 19.12.

Празник на Св. Анна

След седмицата ознаменувана с празнични служби и след светлия празник на големия християнски светец, силен молитвеник и помощник пред Божия Престол Свети Николай Чудотворец, на 9 декември в храм "Св.Андрей Апостол Първозваний" бе отслужена празнична утреня и Божествена Света Литургия от ставрофорен свещеноиконом отец Иван Касабов в чест и възхвала на света Анна, чийто празник съвпадна с неделния ден.

Прочетете повече за Празничната утреня и Божествената Света Литургия на 09.12.

Андреевден

На 30 ноември е храмовият патронен празник на храм "Св. ап. Андрей Първозваний".

На 29 ноември от 18:00 часа се състоя празнична Вечерня с петохлебие, отслужено от Знеполски епископ Йоан - Викарий на Софийския митрополит и български Патриарх Максим. След тази Андреевска служба, храмът бе отворен цяла нощ за молитвено бдение, като се предостави възможност за поклонение и целование на мощите на Св. Андрей.

[прочетете повече за Празничната вечерня на 29.11]

На 30 ноември бе отслужена тържествена Архирейска служба с благословението на българския Патриарх Максим.
На празничния ден се раздаваше курбан в двора на храма.

Бдение за празника на св. Йоан Златоуст - по случай 1600 г. от смъртта му (407-2007г.)

На 12 срещу 13 ноември 2007 в храм "Св.ап. Андрей Първозваний" се проведе всенощно бдение за празника на св. Йоан Златоуст - по случай 1600 г. от смъртта му (407-2007г.).

Поклонническо пътуване до манастири и църкви в Северна Гърция

От 24 октомври до 28 октомври 2007 се състоя поклонническо пътуване на братството при храм "Св. ап. Андрей Първозваний" до манастири и църкви в Северна Гърция (програма на поклонническото пътуване).

Откриване на новата учебна година

На 3 октомври 2007 (сряда) от 17 часа се откри новата учебна година на църковни братствени беседи с тържествен водосвет.
От 10 октомври до 20 декември
, всяка сряда, темите на беседите ще бъдат посветени на юбилея на Св. Йоан Златоуст - 1600 години от неговата смърт (14.09.407-14.09.2007).

Поклонническо пътуване до Устремския манастир

На 29 - 30 септември (събота-неделя) се състоя поклонническо пътуване до Устремския манастир "Света Троица" близо до Тополовград и Елхово и нощувка в самия манастир.

Бдение в чест и прослава на преп. Сергий Радонежки чудотворец

На 24 срещу 25 септември 2007 в храм "Св.ап. Андрей Първозваний" се проведе всенощно бдение в чест и прослава на преп. Сергий Радонежки чудотворец.

Tържествена Богородична служба

На 8 септември 2007 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се отслужи тържествена Богородична служба. Северният олтар на храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е посветен на Рождеството на Св. Богородица.

Поклонническо пътуване до гр. Шипка

На 18 август 2007 г. поклонници от нашия храм взеха участие във Всебългарското отбелязване на 130 годишнината от Шипченската епопея (4-14 август 1887-2007). прочети

Опело на Света Богородица

На 15 август (сряда) 2007 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се отслужи Опело на Света Богородица. Опелото се отслужи съгласно установена традиция през 1957 г. от протоиерей Василий Попдимитров – председател и оснавател на храма през 1926 г... прочети

Молебен канон към Света Богородица

На 10 август (петък) 2007 г. в храм "Св.ап. Андрей Първозваний" се отслужи Молебния канон към Света Богородица от негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан в съслужение с 15 свещеника от столичните храмове... прочети

Бдение за празника Събор на св.12 Апостоли

На 29 (петък) срещу 30 юни (събота) 2007 г. в храма се проведе бдение за празника Събор на св.12 Апостоли.

Беседа на тема Мъченическите подвизи на св. Теодот Анкирски

На 6 юни 2007 г. в храма се проведе беседа на тема Мъченическите подвизи на св. Теодот Анкирски.

Бдение за празника на св.прор.Даниил и св.отроци Анания, Азария и Мисаил

На 16 (събота) срещу 17 декември (неделя) 2006 г. се проведе всенощно бдение, на което беше обяснено и анализирано, както и бяха коментирани личностите на тримата момци от Огнената пещ - Ананий, Азарий и Мисаил и Светаго пророка Данаила. В това всенощно бдение за пръв път бе изпълнена тяхната песен възвала на Господа Бога, която те са пели в самата Огнена пещ, която в редовното богослужение се изпълнява един път в годината - сутринта на Велика събота.
Бдението започна в 21:30 часа.

Гостуване в храм "Св. вмчк Димитър Мироточиви Солунски Чудотворец"

На 10 декември (неделя) 2006 г. Андреевското ядро богомолци гостува в храм "Свети великомъченик Димитър Мироточиви Солунски Чудотворец" по повод 1700 г. от неговата мъченическа смърт с участие във Възкресната неделна служба.

Андреевден

На 30 ноември 2006 г. храм "Свети апостол Андрей Първозваний" навърши 80 години от освещаването си.
На 29 ноември от 18.00 часа бе отслужена Велика вечерня, а от 20.00 часа и Литийно шествие около храма.
На храмовия празник, 30 ноември, от 9.00 часа Тържествена Света литургия отслужи Негово Високопреподобие Архимандрит Йоан (Протосингел на софийската митрополия).

Навечерие на Андреевден

В навечерието на Андреевден на 26 ноември (неделя) 2006 г. от 11 часа в храма се изнесе тържествен концерт и рецитал по повод 80-годишнината от освещаването на храма "Св.Ап. Андрей Първозваний".

Тържественият концерт включваше:

Житие и акатист на Св.Ап. Андрей Първозваний
Кратка история на храм-паметника
Слово: "Една продължаваща традиция"
Рецитал
Концерт източно-църковно пение
Изпълнение на църковен хор с диригент Катя Мутафова
Отче наш, Слава Вишних Богу, Богородичен концерт, Молитву пролию, Достойно ест, Во царствии Твоем, Сей нареченний - възкресен концерт

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.