Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Андреевден, 30.11.2009 - нашият храмов празник
Велика вечерня в навечерието на празника и Тържествена Св. Литургия

Празникът за нас, андреевци, започна много дни преди датата 30.11. с обичайната за всички храмови празници подготовка на храма, двора, прилежащите сгради. Доброволци дал Бог – всеки според силите и възможностите си отдаде от себе си за Слава на нашия патрон Св. ап. Андрей!

В неделята на 29.10. след Св. Литургия смесеният хор при храма, под диригентството на г-жа Катя Мутафова изпълни концерт от песнопения, с което се даде началото на празничното настроение. Приятно изпълнени бяха : Отче наш, К Богородице прилежно, Разбойника благоразумнаго, На реках Вавилонских, Нине отпущаеши, Легенда за 12-те разбойника и Хор на поробените евреи от „Набуко”.

От 17 часа започна Празничната вечерня, водена от Негово преосвещенство Знеполски епископ Иоан, в съслужение с протосингела Григорий, архим.Теофан, свещеници от софийски храмове – о. Васил – от Бояна, о. Цанко – от Г. Лозен, о. Христо – от храм “Св. Дух”, о. Иоан Карамихалев – от храм “Св. София – Премъдрост Божия”. Повечето от тях взеха и участие в празничната Св. Литургия на другия ден, допълнени с участието на ставр.иконом Мина от храм “Св. Неделя”, (който всякога се стреми да вземе участие в службата на празника, защото неговото ръкоположение е било в нашия храм, на празника на Св. ап. Андрей), о. Иоан от „Св. Георги”- Ротондата, както и свещениците от храма: ставр.иконом Иван Касабов- предстоятел на храма, о. Йордан, о. Атанас и стажант – свещеника о. Росен.

Вечерта, както и на утренята служба, на клира имаше истинско надпяване от множеството млади, енергични, можещи певци –клирици, водени от Андрей Касабов, Любомир Игнатов, Марио Иванов, Ивайло Борисов, Лъчезар Вълков, Даниел Кутлев и още други техни приятели-певци.

Храмът беше препълнен с богомолен народ и вечерта и на другия ден. Грейнал във всичката си светлина, допълнена от стотиците трептящи живи огънчета на свещите, поставени, като малка жертва и същевременно упование за молитвите на десетки жени, донесли петохлебие, правеше този ден много различен!

Домакините, за да изразят радостта си и в стремежа си да създадат уют на скъпите гости – свещеници и миряни – посрещаха и даряваха на влизащите в храма иконичка на Св. Андрей , както и пределители за книга за спомен от таз годишния празник. За тези, които не бързаха вечерта след службата им бе дадена възможност, да се поклонят на светите мощи на Св. Андрей, на Св.Параскева Римлянка и на незнаен светец или светица, грижливо пазени и изнасяни всяка неделна Св. Литургия.

Вечерта, след вечернята, в храма по дългогодишна традиция остават цяла нощ за молитвено бдение, пеене, четене (заедно с о.Иван Касабов) желаещи да се лишат от домашния си уют за Първозванния Апостол Христов.

Духовната радост бе пълна, когато към края на Светата празнична Литургия владиката Иоан даде протоиерейска офикия на двамата местни свещеници – о. Йордан и о. Атанас. Преди това бе подстриган в дяконство още един работник на Господнята нива - иподякон Валентин Димитров.

След службата в двора се раздаде благословени хляб, жито, царевица, боб-чорба за подкрепа и благословение на всички, които уважиха празника на Св.ап.Андрей Първозваний.

Бог да поживи всички, които Св. ап. Андрей призова за своя празник в нашия храм догодина пак да го посетят!

Да поживи и изпълни молитвите на всички, които в този ден нямаха възможност да присъстват, но мисълта за Св. ап. Андрей Първозвани не ги напускаше!

Нека се изпълнят думите на епископ Иоан, казани като поздрав към ставр.иконом Иван Касабов – “Бог да му дарува крепко здраве и благодатна помощ и занапред” и към всички, които обичат и посещават този столичен опълченски храм, за Слава Божия!

Амин!

30.11.2009 г.
София

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.