Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване до Рилски мaнaстир на 30 и 31 август 2008 г.

На 30 август група от 100 души тръгнахме от храм „Св. Ап. Андрей Първозваний” на поклонническо пътуване за Рилски манастир, предвождани от отец Иван Касабов, предстоятел на храма. След кратка почивка край с.Мурсалево продължихме за светата Рилска обител. Пристигнахме около 11 часа и се отправихме за гроба на св.Иван Рилски, за да се поклоним на мястото, където се е подвизавал светеца и където е било погребано святото му нетленно тяло. Денят беше приятен, слънчев, но не горещ и с лекота се изкачихме до горе. Поклонихме се на гроба и запалихме свещи в църквата „Св.Йоан Рилски”, наляхме си вода от аязмото, повечето се провряха и през дупката в пещерата. При скалата, при която се е молил светията се прочете акатиста на св.Иван Рилски. След като се помолихме свети Иван да моли Бога за прошка слязохме надолу и в 3:30 ч. бяхме в манастира. Настанихме се за нощувка по стаите в манастирската сграда и влязохме в храм „Рождество Богородично”, за да се поклоним на чудотворната икона на света Богородица, Осеновица и на мощите на св. Иван Рилски чудотворец. В 18 часа започна вечернята, в която участвахме молитвено.

В неделя богослужбата започна с утреня в 8 часа и продължи с Божествена празнична света Литургия. През цялото време богомолците се покланяха на светата Богородична икона и на светите мощи на светеца, разположени вдясно пред иконостаса, под олтарната икона на Иисус Христос. Иконостасът на църквата е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е изработан през 19 в. и е най-големият в България и единствен позлатен. Иконите са красиви изразителни образци на Самоковската и Банска живописна школа. В края на светата Литургия причастниците получиха светите божествени дарове и след това игуменът Евлогий раздаде на богомолците анафора. Бяхме изпълнени с топла благодарност от Божията милост да бъдем на това благодатно място в този празничен ден участници в празничната благодатна богослужба.

След като излязохме от църквата навън дворът беше изпълнен с народ дошъл от близо и далече да се поклони в храма. Предстояха кръщавки и венчавки. Мнозина искаха да ознаменуват празничните събития в живота си в българската твърдина пред мощите на свети Иван Рилски българския закрилник и молител пред Бога.

Нашата група напусна с пълни сърца манастира и се отправи нагоре към Кириловата поляна. Там обядвахме и се радвахме на красотата на Рила планина. В два часа напуснахме поляната и минавайки край манастира се отправихме за София. Пристигнахме в късния следобед в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний”, където се помолихме и благодарихме на Бога за благодатното пътуване.

Слава Богу за всичко!

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.