Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Неделя Кръстопоклонна 30 март 2008 г. в Кремиковския мaнастир

На 30 март - Неделя Кръстопоклонна - група от около 100 души с два рейса тръгват от столичния храм „Св. ап. Андрей Първозваний” рано сутринта за неделна света Литургия в мaнастир “Св. Георги” в с. Кремиковци. Поклонническото пътуване е по повод 100-годишнината от построяването на Богородичния храм „Покров Богородичен” в същия манастир (1907-2007 г.) и по повод на 40-годишното свещеническо служение на предстоятеля на храма отец Иван Касабов, започнало в Кремиковския мaнастир (1968-2008 г.).

Мaнастирът е разположен в планинска местност и макар и в близост до селото е в усойно усамотено място, скътано в южните склонове на Стара планина. Основаването на мaнастира датира от времето на цар Иван Александър, като по-късно е разрушен от турците.

Църквата “Св. Георги” е възстановена и украсена със стенописи от заможния софийски боляр Радивой в памет на двете му починали деца. В тази благочестива дейност той бил насърчен и подкрепен от тогавашния софийски митрополит Калевит. Една живописна стенописна композиция в старата църква изобразява ктитора Радивой с жена си, двете си деца и митрополит Калевит, а също и св.Георги, наблюдаващ отгоре.

Игуменията, майка Хиония, ни посрещна в храма, новият храм „Покров Богородичен”, построен през 1907г. Храмът е украсен с красива дърворезба и иконостас и старинни икони. О.Иван отслужи утринна, Василиева света Литургия и водосвет. В словото си о.Иван говори за историята на мaнастира, част от т.н. Софийска Мала Света Гора (Софийска Мала Света Гора обхваща селата и местностите Балша, Курило, Подгомер, Кремиковци, Сеславци, Бухово, Бистрица, Драгалевци, Бояна, Владая, Обрадовци, Герман и др.) и за свещеническото си служение в него, за значението на празника Неделя Кръстопоклонна, за светостта и силата на честния Христов кръст. Трогателна беше срещата на отеца с някогашните му кремиковски енориаши дошли на богослужението да го поздравят.

След службата о.Иван отслужи заупокойна молитва пред гробовете на монахините, починали в мaнастира по негово време: Филотея, Акилина, Юстина и Гавриила, с някои от които е общувал и беседвал духовно като млад свещеник, и участвал в техните погребения.

В ранния следобед се завърнахме в храм „Св. ап. Андрей Първозваний” и о. Иван прочете благодарствена молитва за успешното поклонническо пътуване и завръщане, както и за благодатно изминалия ден – Неделя Кръстопоклонна. 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.