Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празнична вечерня в храм „Свети Апостол Андрей Първозваний” в град София по случай храмовия празник на Св. Андрей Апостол Първозваний

Празничната вечерня в чест на празника на свети Андрей Апостол Първозваний в едноименния му храм в град София се отслужи на 29.11.2007 г. от 18:00ч. от негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан в съслужение с архимандрит Григорий протосингел на българския патриарх Максим и свещеници от столичните храмове.


Храмът блестеше в новата си премяна след обновителния ремонт, завършен в навечерието на храмовия празник. Кристалните полилеи разпръскваха щедрите си светлини по белите стени на храма, иконите блестяха с обновените си багри. Иконите на светлия покровител на храма, свети Апостол Андрей Първозваний, бяха украсени с богати разкошни венци. Олтарната икона на светеца, увенчана с голям красив венец от снежно бели цветя и нежни малки бели цветчета и свежи зелени клонки, обграждащ цялото изображение на светеца в цял ръст, излъчваше неописуемо благолепие и чистота. На високия аналой светогорската икона на свети Андрей блестеше със сребристо-златистата си светлина, украсена с богат венец от карамфили и орхидеи в нежни розово-бели тонове. Великолепието на храма, красивите изкусно подредени цветя, изразяваше човешката обич, поклонение и светла надежда на човешките души вложили труда, умението и усърдието си за възхвала и слава Божия. Празнично украсения храм се изпълни с богомолци, дошли за поклонение и молитвено участие в предпразничната служба за възхвала на светеца.

Клирът ръководен от Андрей Касабов с участие на богослови и църковните певци изпълни празничните вечерни последования, слави, стихири и тропари и петохлебие в чест на празника на свети Андрей в ангелска хармония и молитвено дръзновение. В края на службата клирът изпълни т.н. Причастен на 8 глас в чест на Светите Апостоли „Во всю землю...”

След службата Знеполският епископ Йоан започна словото си с думите от евангелието от Иоана 1:41 „ Намерихме Месия (което значи Христос)” с които Св.Андрей оповестява съдбовната си светозарна, живото спасителна среща с Иисус Христос пред своя брат св.ап.Петър. Епископът разказа прочувствено за чудното му служение на Христа и още по чуден край, разпънат на х-образен кръст за Христа и слава Божия.
Епископ Йоан представи новия протосингел архимандрит Григорий, на който предпразничната вечерня в храм Свети Андрей беше може би първото обществено представяне като протосингел.

След сърдечното изпращане на духовниците поклонението на богомолците пред светите мощи на светеца продължи дълго. Богомолците с грейнали лица се покланяха и благоговейно целуваха светинята. Предпразничното преклонение продължи с всенощно бдение през цялата нощ с акатист, възхвала и молитви.
Свети Андрее, Апостол Първозваний, моли Бога за нас грешните!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.