Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение в чест на празника на светите просветители в истините на Христовата православна вяра св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст

На 29 януари 2008 г. в храм Св.Андрей Апостол Първозвани в София се отслужи всенощно бдение, от 21:30 до 7:00 ч., в чест на празника на светите просветители в истините на Христовата православна вяра св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

В 21:30 ч. започна вечернята след това се отслужи полунощница, утреня, а призори се отслужи Божествена Света Литургия от отец предстоятеля на храма свещеноиконом Иван Касабов и отец Христо от храм св. Дух в София. Масите бяха отрупани с петохлебия, хлябове, плодове, бонбони и други храни за освещаване и благодарение за Божията милост и защита. Неусетно минаха часовете в молитва на първата част. В полунощ о.Иван говори дръзновено и възторжено за тримата просветители и колоси на християнския дух. Във възхвалните си слова о.Иван изтъкна характерните особености, които ги обединяват и правят равностойни по чест, достойнство и принос в православния свят. И тримата са възпитавани от верни, добродетелни и даровити майки - християнки Нона, Емилия и Антуса. И тримата получили превъзходно светско образование при най-добрите преподаватели за времето си и съответно имащи огромен шанс и предложения за блестяща светска кариера. Но вместо да са опиянени от светския блясък, те пренебрегнали всичко светско и се отдали на безкористно служение в нестежание - непритежание, целомъдрие и аскетизъм на Христовата църква, хората и Бога. Избрали най-верния път за служене на Бога, защото който не притежава нищо и не бленува нищо от тоя свят, неговата душа е лека и устремена към Бога.

И тримата са оставили блестящи литературни и литургийни образци и тримата са останали твърдо и непоклатимо на твърдината - Иисус Христос независимо от житейските бури, грозящи опасности и скърби. Достойни архиереи и пастири по чина Мелхиседеков, защитаващи и проповядващи Христовата вяра и истина.

Богомолците в нощното богослужение (от 21:30 до 7:00ч.) изпълнени с почит и преклонение пред Божиите угодници молитвено участваха в благодатното служение и пение, отдавайки своя жертвен принос с безсънното си нощно бдение. Бдението се явява и увенчание на поредица от молитвени и богослужебни чествания на 1600 годишния юбилей на тримата светители заедно и на св. Йоан Златоуст, като последен в тази юбилейна поредица, в частност. Така братството при храм Св. Андрей Апостол Първозваний приключи честването на 1600 годишния юбилей на светите просветители, църковни учители и пастири и Божии угодници. По техните свети молитви, Господи Иисусе Христе помилуй нас!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.