Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение срещу празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител
– в нощта на 27 август 2008 г.

На 28 срещу 29 август 2008 г. срещу празника Отсичане честната глава на Св. Йоан Кръстител се изпълни всенощно бдение в най-новия храм в София, намиращ се в квартал Обеля, посветен на Рождеството на Св. Йоан Кръстител и по-точно в храма „Всички светии”, който се намира под него в приземния етаж. Храмът на свети Йоан Кръстител блестеше с благолепието си подготвен да посрещне своите гости - богомолци на празничната света Литургия, на следващия ден - 29 август.

В приземния етаж се събрахме повече от 30 души за всенощното бдение, богомолци от две православни братства, храм „Св. Ап. Андрей Първозваний” и „Св. Йоан Кръстител”. Ставрофорен иконом Иван Касабов, предстоятел на храм „Св. Ап. Андрей Първозваний” заедно с предстоятелят на храм „Св. Йоан Кръстител” - протойерей Иван Динков отслужиха всички богослужби до сутринта, а в първата част участваха също и о.Любен и о.Христо. Певецът Марио от храм „Св. Ап. Андрей Първозваний” и няколко богомолки пяха на клира.

Бдението започна с Велика вечерня в чест на предстоящия празник на Христовия Предтеча заедно с вход и петохлебие. След това свещениците отслужиха молебен канон към св.Йоан Кръстител.

В последвалата проповед за празника отец Иван Касабов изтъкна колко близък е празникът на Светия Предтеча на храм „Св. Ап. Андрей Първозваний”, тъй като патронът на храма св.Андрей е бил ученик на Предтечата Господен и участник в съдбовните събития от неговия земен живот. Той заедно със св. Апостол Йоан погребват тялото на св.Йоан Кръстител и известява Иисус Христос за неговата смърт. След Пресвета Богородица свети Йоан Кръстител е втори по чест и достойнство сред светиите в Православната Църква. Честваме този, каза о.Иван, който във всички православни храмове стой отдясно на Иисус Христос. Той единствено от всички светии се изобразява с криле, заради ангелоподобния си свят живот, чието благодатно назначение е да бъде предтеча Господен и светилник на Истината.

Бог, чрез пророк Малахия предсказал, че преди идването на Спасителя Христос в света ще се яви Предтеча Господен. Той ще бъде велик пророк, който ще възвести на хората за скорошното идване на Христа и ще ги подготви да Го приемат. Престоял една година в тъмница, като оставен от Бога, св.Йоан Кръстител никога не е бил сам, защото още от утробата на майка си е Божий избраник. Бил е поверен на грижите на Ангел Пазител, Господен пратеник в пустинята след смъртта на майка му и злокобното убийство на баща му, свещеника Захарий. Иродиада подучила дъщеря си да поиска отсичането на главата на светия Предтеча Господен и тогава станало чудо, отсечената глава, поднесена върху блюдо на Иродиада, продължавала да говори, както и преди пред всички „ Не ти прилича да имаш братовата си жена!” А Иродиада в злобно изстъпление взела игла и започнала да боде този немлъкващ език, докато той най-после замлъкнал, за да заговори един ден на Страшния съд и да каже там последната си дума. Отец Иван каза също, че не случайно Православната Църква е установила деня на убийството на св.Йоан Кръстител да бъде строг пост. През този ден не се носят дори дрехи в червен цвят, който символизира дрехата на убийцата Иродиада и пролятата честна кръв на Светия Предтеча.

След едночасова почивка, през която домакините поднесоха на всички закуска, локум, грозде и напитки бдението продължи с Празнична полунощница с литийни стихири и празничния тропар. Следва Велика утреня служба с каноните и утринното евангелие, катавасии и кондак за Кръстов ден и хвалитни стихири. Бдението се увенча с божествената света Литургия в чест на най-големия от всички светии след св.Богородица, роден от жена. Светата Литургия имаше и своите причастници в Божествените свети дарове.

Отец Иван Динков, предстоятел на храм „Св.Йоан Кръстител” в Обеля, изрази всеобщата радост от благодатната молитвена служба и благодари сърдечно на Отец Иван Касабов и на християните от храм „Св.Андрей Първозваний” за молитвеното участие в нощното бдение в чест на най-големия между родените от жени. Той пожела на всички богомолци покайната молитва никога да не напуска сърцата им.

Бдението завърши с водосвет и освещаване на курбан – боб чорба, който се приготвяше през нощта, по време на бдението.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.