Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Отец Иван - 40 години свещеническо служение на Бога и хората

Отраснал в благочестиво, скромно семейство и възпитан във вяра в Бога и в християнските ценности, закърмен от бебе в църквата, Иван Касабов от дете е ревностен енориаш и редовен участник в молитвеното служение на храм “Св. Апостол Андрей Първозваний”. На 12 години, като плод на християнското му възпитание и от любов към Словото Божие, той взима самостоятелното си решение да следва неотклонно Христа и да поеме свещеническо служение без да осъзнава отговорностите на свещенството. На тази възраст посещава самичък за първи път и оперен спектакъл, „Мадам Бътерфлай”, след което и всички останали спектакли на Софийската опера, тъй като класическата музика му е присърце. По-късно, на 17 години по свое решение той самостоятелно взима и уроци по пиано. Но любовта му към Христа е на първо място. На 15 години отива да учи в Черепишката семинария, където учи 6 години – това е последният випуск с 6-годишно обучение. Всяко лято, освен задълженията, които изпълняват всички семинаристи, той и в свободното си време за игри не може да се откъсне от Светото Писание. След завършване на семинарията в 1963 г. го изпращат да служи войник в най-тежките условия - каменни кариери с т.н. неблагонадеждни младежи, каквито за тогавашния режим са и вярващите в Бога семинаристи. Следват 4 години обучение в Духовната академия, като последните две е задочен студент, селски свещеник и манастирски ефимерий, както и баща на многодетно семейство. През 1968 г. на празника на свети Панталеймон, 27 юли е ръкоположен за свещеник. Пет дена преди това, на празника на св. Мария Магдалина, е ръкоположен за дякон в храм „Св. Апостол Андрей Първозваний”. Детската мечта е изпълнена и о.Иван Касабов поема високо-отговорното свещеническо служение в Кремиковския манастир. Хората и до днес си спомнят с любов и благодарност за своя селски свещеник отец Иван, който също им отвръща с любов и неизменна готовност да им помогне с молитвите си пред Бога и Божията Майка.

През 1970 г. отец Иван бива назначен от блажено починалия Софийски митрополит и Български Патриарх Кирил за енорийски свещеник в храм “Св. Апостол Андрей Първозваний”, където вече 38 години служи неотклонно и ревностно на Бога до днес. През тези години о. Иван води паството си по пътя към Бога и с неотменната си любов към Божието слово, закърмена от семинарските години, сгрява душите на тези, които търсят Бога и се обръщат с доверие към него, като към добрия пастир и Христов служител. Години наред, всеки месец, о.Иван води паството на поклоннически пътувания до православни светини в страната и извън нея. Редовни ежеседмични беседи облагородяват буренясалите човешки души. Много православни душеспасителни истини са научили богомолците от него. Отец Иван неизменно учи своите пасоми колко важно е послушанието за спасението на човека и колко беди произтичат от непослушанието, както и трудната за усвояване добродетел смирение. Не само трябва да вярваме в Бога, но и да обичаме Бога и Божията майка, казва той. Любов, която носи в сърцето си о. Иван Касабов и с която служи дръзновено на Христа. Тази любов привлича вярващите в храма, защото личният пример е най-убедителният довод.

Жив и здрав да е о. Иван и още дълги години спасително и благодатно да служи на Бога и да ни води към Него. Амин!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.