Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение за 645-та годишнина от успението на
св.преп.Теодосий Търновски

“В чистоте и целомудрие пожити изволив, плот твою в постех и молитвах истнил еси, всего же себе воздержанием очистив ум и душу просветил еси...”
Из “Стихирата на Господи возвах ” от вечернята


На 26.11.2008 г. по повод 645 годишнината от блажената кончина на преп.Теодосий Търновски в храм “Св. ап. Андрей Първозваний” се почете неговата памет с всенощно бдение според предварително разгласената програма на ставрофотен иконом Иван Касабов .
Мразовитата нощ не попречи на повече от 50 богомолци от цяла София да потърсят топлината и уюта на Божия дом и участвайки, всеки според силите си, в целия богослужебен денонощен кръг– вечерня, полунощница, утреня и накрая Света Литургия, отслужвани, както най-често се случва, само от о.Иван и да отдадат (макар и малко) от себе си за един позабравен от нашия народ молитвеник-подвижник, с особен принос за израстване и преуспяване в духовен план на значителни брой негови чеда.
Роден в семейство на просветени, образовани за времето си родители, той още съвсем млад напуска семейното огнище и се отдава на Богосъзерцание, воден от жаждата за общуване с Бога, а не за други временни, земни наслади. Искал “ да бъде прилежен в непрестанното псалмопение, като ставаше в полунощ да отправя към Господа своите молитви според божествения Давид”.
Бил е ученик на преп.Григорий Синаит, който се смята за основател на исихасткото учение. Обиколил на длъж и шир България (Търново, Червен, Сливенската планина , Атонска Света Гора, Солун и на други места) и се подвизавал за Слава Божия и за обръщане на много люде. Накрая в Келифарската гора край В. Търново, основал манастир и просветна школа, в която са преведени много църковни книги.
Благочестивият цар Иван-Александър, който обичал изрядните монаси, им създал всичко потребно за безмълвие и тишина, запазени и необезпокоявани от разбойнически набези по онова време. До петдесет братя се събрали от разни места и превърнали гората в град, като сладкогласни лястовици, отправяли денонощни славословия към Бога.
Духовното извисяване е като плод от жаждата и глада, нестяжението, всенощните бдения и поклони, които братята извършвали и най-вече послушанието и любовта, която изпитвали към духовния си наставник и по между си. Както елен желае водни извори, така моята душа желае да се наслаждава на твоите молитви и винаги с тебе да се въдворява!" е казал неговия ученик Роман, имайки голяма любов към блажения Теодосий. Както подчерта и отец Иван, присъствието ни на нощното бдение е в малко подражание, благоугождение на светеца в неговия духовен път.
А другия известен негов ученик – Евтимий, (по-късно сподобен с патриаршески сан) макар и от болярски род, се отказва от всичко на този свят и се преселва в същата гора, за да достигне с голяма ревност големи духовни победи и да стане заместник на духоносния Теодосий в грижите за обителта. На него бива поверено и откровението през сълзи на преподобния , че народа ни ще бъде поробен и че запустение грози светата обител.
"А ти, чедо, бъди мъжествен и да крепне сърцето ти, защото ще се сподобиш с вериги и апостолско гонение!"
Преподобният Теодосий, обичайки безмълвието( исихията ) намира истински мир в манастир около столицата Константинопол, където и си отива от този свят .
Преди да се пресели при Господа събира своите ученици и им завещава да пазят благочестивата вяра с нейните православни догмати, да обичат нестяжението, поста и молитвата, да не изоставят богосъзерцанието, защотото е крепко оръжие против вражеските сили. И най-вече да държат с всички сили за любовта, която е върхът на добродетелите и пълнота на всички блага, и да оказват гостоприемство на всички.
След като приел Христовите тайни килията му се изпълнила с невероятно благоухание и той посочил на учениците си с пръст идващото ангелско войнство, което ще отнесе душата му, за да получи своята награда от Всеподателя Бога.
Това станало на 27 ноември 1393 г.

Свети преподобне отче Теодосие, моли непрестанно Бога о всех нас. Амин.

***
Тропар на преподобен, глас 8


На тебе, отче, който подражава, сигурно ще се спаси,
защото, поел кръст, си последвал Христа;
и на дело си учил да се презира плътта, защото е преходна,
а да се грижи за безсмъртната душа.
Затова и с ангели ще се възрадва, преподобни Теодосие, твоят дух.

***

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.