Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Богослужебна прослава на преподобния наш о. Димитрий Басарбовски

26 октомври 2008 г. вечерта. Димитровден – денят на св.Димитър Мироточиви, Солунският чудотворец. Опълченският храм “Св.ап.Андрей Първозваний“ отдалеч грееше, облян от светлината на многобройните електрически крушки, подредени като мъниста, което дава знак за наблюдателните, че нещо предстои в храма!
За тези, които се черкуват в този храм е ясно – поредното бдение, посветено на българския преп. Димитрий Басарбовски. Поклонници от цяла София, един по един, решили да почетат паметта на големия български подвижник, изпълниха храма. Встъпителните думи на ставр.ик. Иван бяха за житието на преп.Димитрий Басарбовски – живял в пост и молитви в скромна колиба, в нищета, беден – с няколко овце и малко лозенце, неук, но с милостиво сърце и страх от Господа живял по нашите земи като земен ангел около днешния град Русе в селището Басарбово. Неволно стъпкал гнездо с малки пиленца вътре и за да изкупи тази си постъпка се самонаказал да не обува обувка на виновния крак 3 години зиме и лете! Представил се в Господа през 1685г. – когато България е била под турска владичество и точно на друговерци се дава да открият нетленните му мощи и по сатанинско внушение да ги хвърлят в реката, където престояват цели 33 години! Ген. Петър Сълтиков пренесъл ковчега в Румъния от страх, да не бъдат отново мощите поругани и там престояват в храм “Св. Три светители” и до ден днешен по Божий промисъл!

Участие в Богослужебната прослава на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски взеха повече от 50 богомолци, укрепени от надеждата, че той помага и в болест, и в изпитание, и в немощ. Рядък случай, даже единствен – цялото последование на службата (вечерня, празнична полунощница, утреня с двата канона - на Светеца и на Пресв. Богородица) бе написано на нашия роден български език, което се изпълни от певците на клира! Накрая Св. Литургия увенча богослужебната прослава като неизменен завършек на всяко бдение.

Рано сутринта (към 5:30), доволни че сме преборили съня и тази нощ, си тръгнахме от храма, за почуда и сигурно за съблазън на тези, които също ранобудни чакаха на спирката за градски транспорт.

Тръгнахме си, но с чувството, че празника Димитровден - българския Димитровден (по думи на о. Иван) продължава и днес в памет на св.преп. Димитрий Басарбовски с благословението на о. Иван за един успешен ден! И дано поне съвсем в малко да подражаваме занапред на този Божий угодник в живота си!


Тропар на св. Димитрий Басарбовски
(от книжката за Богослужебната прослава на преп.Димитрий Басарбовски)

Пустинен жител и в тяло ангел и чудотворец се показа богоносни отче наш Димитрие, с пост, бдение, молитва прие небесните дарования, изцеляваш недъгави и притичващите се с вяра в душата при тебе, слава на Даващия ти сила, слава на Венчания те, слава на Действащия чрез тебе при всички изцеления.


 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.