Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение в памет и прослава на св. Йоан Богослов

Из ПЪРВО СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ЙОАНА БОГОСЛОВА

11. Възлюбени, ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго.
12. Бога никой никога не е видял. Ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта Му е съвършена у нас.
13. Че ние пребъдваме в Него и Той в нас, узнаваме от това, дето ни е дал от Своя Дух.
14. И ние видяхме и свидетелствуваме, че Отец проводи Сина за Спасител на света.
15. Който изповяда, че Иисус е Син Божий, в него пребъдва Бог, и той - в Бога.
16. И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него.
17. Любовта у нас се затуй съвършенствува, за да имаме дръзновение в съдния ден; защото, както е Той, тъй сме и ние в тоя свят.
18. В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта.
19. Ние Го любим, защото Той по-напред ни възлюби.
20. Който каже: "любя Бога", а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял?

Това бе апостолското четиво от службата на св.ап. и ев.Иоан Богослов.
В дъждовната нощ на 25 срещу 26 септември около 50 богомолци от цяла София се събраха в храм «Св.ап.Андрей Първозваний», за да отпразнуват славното успение на най-възлюбления ученик Христов! Апостолът, който единствен не Го е остави при кръста на Голготата и който получил синовството на Пресвета Богородица!Ученикът, който преживял до дълбока старост, единствения Негов апостол, отишъл си от света не мъченически! Този, който имал дързостта да прилегне към гърдите на Господа Иисуса Христа по време на Тайната вечеря с неизказано за нас душевно усещане! Този, който приживе е извършил най-много чудеса и винаги говорил на учениците си: Деца, обичайте се!
Бдението отслужиха ставр.ик.Иван Касабов и о.Христо от храм «Св.Дух». Цяла нощ църквата бе огласяна от песнопенията на отците и певците на клира, водени от Марио, като се изпълни цялото последование на всенощно бдение – с вечерня, полунощница, часовете, утренята и накрая Светата Литургия! Богомолци, които надлежно се бяха приготвили, получиха и Свето причастие.
Така в ранната дъждовна утрин всички си тръгнаха от храма с надеждата, че са почели паметта поне с малко на най-любимия Христов ученик св.Иоан Богослов!

Св.апостоле Йоане Богослове, моли Бога о нас!
Амин!

 

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.