Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Ридание за преподобно-мъченица Феврония

На 24 юни 2008г. в храм “Св. ап. Андрей Първозваний” в София се извърши всенощно бдение в чест, хвала и прослава на света преподобна мъченица Феврония [житие на света преподобна мъченица Феврония]. Бдението започна в 21:30 ч. Предстоятелят на храма, о. Иван отслужи велика вечерня с вход и петохлебие. Певците Марио и Спас заедно с богомолките Василка и Кичка пяха на клира. Отец Иван в словото си за прослава на Св. Феврония говори с много жар за неимоверните и многобройни изтезания, на които е била подложена 20 годишната молитвеница и нейната неотменна вяра и любов към Бога. Тя не е била просто убита, а е умъртвявана на части. Младата й чиста плът е рязана парче по парче, но познала Бога тя не се отказала от Него и твърдо Го е изповядвала. Търпейки прекомерните си страдания от обезобразената си изтерзана плът, тя се е стремила пламенно с душата си към светлите чертози на Бога. Присъстващият народ е бил потресен от всички мъчения, на които е била подлагана девицата, но тя окриляна от Бога е победила мъчителите си морално, като не е изменила на любовта си към Бога и народът започнал да възглася „Велик е Християнският Бог”. Събрали кръвта и частите от осакатеното й тяло в ковчег от не изгниващо дърво и го предали в манастира, където тя е славела Бога и Му е служела. Светицата не позволила да се вземе част от светите й мощи, а само няколко, от насилствено извадените й 17, зъба.

След час и половина почивка, бдението продължи с всекидневна полунощница, утрина и прочитане на три канона: на св.Феврония и св. Йоан Кръстител от Минея и на Светия Кръст от Октоиха. След това се изпълниха Богородичните катавасии „Отверзу уста моя”, Достойно естъ - Честнейшую херувим, светилни, Всякое дихание и хвалитни стихири за прослава на Св. Йоан Кръстител и Св. Феврония. Утринната служба завърши с Велико славословие, след което започна Светата Божествена Златоустова Литургия.

Бдението завърши с проповед на о. Иван.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.