Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Посещение на братството на храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в храм "Рождество на Св. Йоан Кръстител" в Обеля

На 24 февруари 2008 – Неделя на Блудния син, братството от храм "Св. ап. Андрей Първозваний" в град София с богомолци от енорията и от различни квартали на столицата посети новопостроения храм в Обеля - "Рождество на Св. Йоан Кръстител". Това пътуване беше запланувано в чест на празника на свети Йоан Кръстител – Първо и Второ намиране честната глава на светия Предтеча Господен. Не са много манастирите и храмовете в православния свят посветени на св.Йоан Кръстител.

В светлия неделен ден храмът, огряван от красивия полилей, спускащ се под купола сияеше в чистота и благолепие. Слънцето надничаше през високите прозорци и няколко слънчеви лъча проникваха в храма. Утринното богослужението започна в 8 часа и постепенно храмът се изпълни с богомолци. Отец Иван Касабов от църквата "Св. ап. Андрей Първозваний" заедно с местните свещеници о.Иван и о.Любен извършиха богослужението – утринна, петохлебие, света Литургия и водосвет. Богомолци и дечица приеха благоговейно Светите дарове пред олтарните двери.

Отец Иван Касабов в словото си за неделята на блудния син и за празника на свети Йоан Кръстител разказа за края на земния път на светия Предтеча Господен, който като старозаветните пророци е убит безмилостно заради проповядваната чистота и святост на живота, който хората трябва да водят. Отец Иван разказа и за последователното откриване на пречестната глава на св.Йоан Кръстител.

В притчата за блудния син Отец Иван подчерта безпределната милост на Бога, Който толкова обича грешния човешки род, че щом човек покаже своето покаяние, го посреща с радост, бащина милувка и топла прегръдка, дава му Своята милост и го угощава с угоеното теле – Хляба и Кръвта Христови, с които човек се причастява, след покаяние. Иисус Христос затова дойде на земята - за да спаси грешния човешки род, както бащата приел блудния си син радостно и безрезервно, щастлив от неговото завръщане.

Притчата е евангелие в Евангелието, защото изобразява драматичната нравствена история на човешкия род от създаването на света до днес. Двамата сина са двата вида хора: водещи праведен живот и отдаващите се на греха. Старият син е образ на тези, които живеят по Божия закон и не са се отклонили от Бога, защото Адам беше праведен и чист отначало. Младият син символизира тези, които са се отдалечили от Иисус Христос и не следват Неговите заповеди. Когато самоволно изостави доброто и избере злото, човек се отдалечава от Бога, не следва Божиите заповеди, изоставя молитвата, не иска покаяние и изповед, не взема причастие и така лекомислено прахосва Божиите дарби в себе си и избирайки да живее в грях поврежда душата и тялото си.

Много старозаветни пророци са проповядвали отказване от греха и живот в чистота. Така и последният от старозаветните пророци-свети Йоан Кръстител е проповядвал, като светилник за просветление на човешките души, чистия и праведен живот за спасение и връщане към Бога.

В края на богослужението, след словото, отец Иван връчи подаръка на братството на храм "Св. ап. Андрей Първозваний" за храм Рождество на Свети Йоан Кръстител – голям метален свещник за една свещ. Този свещник се носи по време на Малкия Вход и изобразява спасителната просветителска дейност на светия Кръстител и Предтеча Господен, осветяващ пътя на Иисус Христос, пътя на хората към Бога.

След благодатната служба в единствения в София храм, посветен на най – големия от родените от жена, след Божията Майка, посетихме старите храмове в съседство: Успение Богородично и Вси светии. Двата стари храма заедно с новия храм образуват един богат църковен триптих.

Домакините бяха подготвили и благодарствено приношение: печено прясно заколено телешко месо (както в притчата) и ястие с ориз и месо, жито и хляб, с които угостиха всички присъстващи.
Изцяло беше изпълнено евангелското повеление братя да живеят заедно в любов, молитва и радост.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.