Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Бдение пред чудотворната икона в храм "Свето Благовещение" в град Асеновград пред празника Преполовение – 21 май 2008 г.

[следващ материал]

На 20 май група поклонници от храм “Св. ап. Андрей Първозваний” в София замина за Асеновград за всенощно бдение пред чудотворната света Богородица в храм Свето Благовещение – Рибната църква в Асеновград пред празника Преполовение. Рейсът с 50 поклонници замина в около 14.30 ч. от храм “Св. ап. Андрей Първозваний” за Асеновград. Пътуването мина леко и неусетно и след кратка кафе-пауза пред Пловдив пристигнахме в Асеновград в късния следобед.

Рейсът беше паркиран в близост до храма, което улесни пътуващите по всяко време по време на бдението да си почиват в рейса. Домакините ни посрещнаха с курбан - варен боб и хляб. След като взехме благословение от о.Тодор - предстоятелят на храма, влязохме в храма, за да се поклоним и помолим пред чудотворната икона на света Богородица – голяма олтарна икона, украсена със злато и сребро от признателни богомолци за добрините, получени след молитви пред чудотворната икона по безкрайната Божия милост и по молитвите на Божията майка. Вечернята служба започна около 19 часа. Когато след службата излязохме в църковния двор, вечерният хлад вече предвещаваше настъпването на нощта. Седнахме по пейките наслаждавайки се на приятната тиха вечер, като споделяхме приятното чувство да сме далече от градския шум и глъч в прохладата на красивия провинциален църковен двор.

По-късно вечерта посетихме параклиса св.Николай, който се намира съвсем близо до храма разположен на височина в улицата, която минава покрай южната дворна врата на църквата. Там изпяхме тропари на Възкресение Христово, света Богородица, св.Николай и други светци, помолихме се, поклонихме се пред иконите, целунахме ги и се върнахме в двора на храма.

В 24 часа започна Св. Литургия, която се отслужи на южния олтар на храма. След раздаването на анафората, след около 2 ч. след полунощ хората се разотидоха и храмът, осветен оскъдно само от горящите кандила, потъна в сънно безмълвие. Някои от богомолците бяха налягали направо на земята, други шептяха молитви, а трети налегнати от нощна дрямка дремеха по столовете. Една група от поклонници тръгна в нощта пеша към Бачковския манастир, за да посрещнат там чудотворната Асеновградска икона на Божията Майка. Богомолците от нашата поклонническа група имаха възможност да си починат и в рейса, който под охраната на двама млади богомолци Георги и Михаил през цялата нощ беше с отворени врати. Много трогателна беше поканата на една богомолка от Асеновград, която ни покани у дома си да си починем през нощта. Благодарихме й, но не се отзовахме на сърдечната й покана, за да пребиваваме през нощта в присъствието на чудотворния образ на света Богородица, в нейния благодатен храм.

През нощта слязохме и в аязмото, намиращо се в приземния етаж под църквата. Там пред олтара, посветен на Живоприемни източник, прочетохме акатист на Божията Майка, пяхме песни и псалми.

Втората литургия започна в 5 часа призори. Като, че ли сънят натежа на клепачите точно тогава, но храмът се изпълни отново с богомолци, полилеите разляха обилна светлина в храма и о.Васил от Бояна, София отслужи Божествената Света Литургия на централния олтар с молитвеното участие на богомолците, изпълващи храма. Всички заедно пеехме както в евангелските времена и чувството за съборност беше много живо и действено. След края на светата Литургия и след раздаването на анафората олтарната икона на света Богородица беше свалена от олтара и поставена на специална, предварително украсена с цветя носилка. Всички се тълпяха и искаха да се докоснат до иконата. Това събитие, повтарящо се на всеки празник Преполовение помни много чудни изцеления в годините. Много болни хора са получавали изцеляване при докосване, носене и минаване под иконата и най-вече след дръзновени горещи молитви към Света Богородица и по безкрайната Божия милост. Много бяха желаещите да носят чудотворната икона на майката Божия, която поставена на специална кола, бе понесена бавно към Бачковсния манастир. Богомолният народ в рейсове и коли следваше иконата.

В Бачковския манастир игуменът и монасите посрещнаха чудотворната икона долу на паркинга пред входа на портала. Предвождана от монасите и свещениците и следвана от богомолците с молитвени песнопения чудната икона на пресвета Богородица беше понесена на ръце нагоре по каменната пътека, водеща към манастира. В манастирския двор поставиха иконата пред магерницата и пред нея беше отслужен водосвет, а след това тя беше внесена в църквата и поставена пред северната част на олтара, срещу Бачковската икона. Богомолците се наредиха на дълга опашка за поклонение пред двете чудотворни икони на Божията Майчица, нашата утеха и закрилница.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.