Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Втора статия на Акатист в чест на Света Богородица

На 21 март 2008 г. в храм „Св. ап. Андрей Първозваний” Стобийският епископ Наум – Главен секретар на Св. Синод - отслужи Втора статия на Богородичния Акатист. Присъстваха също Знеполският епископ Йоан и протосингелът Григорий, както и свещеници от софийските храмове. Под празничните звуци на църковните камбани високите гости влязоха в храма, който беше препълнен с богомолци, както от енорията на църквата, така и от цяла София и околностите й. Кристалните полилеи осветяваха храма, отразявайки светлината си през многобройните си стъклени висулки. Под централния полилей беше поставен аналой с красива икона на Светата Божия Майка, украсена с богат венец от големи червени рози, нежни бели цветя и свежа зеленина. Богослужебните песнопения се изпълниха на два клироса – десен със софийските свещеници, дирижиран от секретаря на Софийска Митрополия Андрей Касабов и ляв с църковните певци Марио и Ивайло и богослови, в който участваше също и йеродякон Юстин Зографски от Светогорския Зографски монастир. Ангелогласната хармония от двата клира стопляше молитвено душите на богомолния народ и макар и да беше препълнена църквата, не се чуваше никакъв звук освен богослужебните слова и песни.

Техни преосвещенства епископ Йоан и епископ Наум изпълниха деветте песни на благодарствения канон към Св.Богородица и кондак Возбраннъй Воеводе заедно с десния клир. Главният секретар на Св. Синод епископ Наум прочете Богородичния Акатист пред иконата на Света Богородица в центъра на храма. Всред всеобщата тишина ясният му глас изпълни църквата с молитвено умиление и преклонение към Майката на всички родове, Света Приснодева Мария.

След края на богослужението, епископ Наум в словото си напомни горещо за топлата майчина любов на Св. Богородица към всички нас, за това, че тя бди над нас като грижовна майка – закрилница и няма да погинем ако сме под нейното майчино крило. За благодарността, която Й дължим, като е приела смирено Божия промислителен план за спасението на грешния човешки род. Знеполският епископ Йоан благодари топло на Стобийския епископ Наум за отслужването на Богородичния Акатист и от името на негово светейшество благослови богомолния народ. Отец предстоятелят Иван Касабов благодари на техни преосвещенства и им подари букети от червени рози с признателност за благодатната служба и високата чест, с която удостоиха скромния ни опълченски храм. Епископите и свещениците напуснаха храма в шпалир направен от богомолците, давайки благословение на всички. Дълга редица от миряни се нареди пред иконата на Богородичната икона за поклонение, целувание и благословение.

Отец Иван Касабов предложи скромна закуска от постни ястия и плодове на високите гости. Вечерта завърши в приятелски разговор в дружеска атмосфера между епископите и свещениците, като братя живеейки заедно в Христа.

Храм „Св. ап. Андрей Първозваний” достойно посрещна своите гости клирици, свещеници и миряни и по великата Божия милост и подкрепата на Света Богородица всеки бе обдарен и се прибра в дома си облагодатен и обогатен по Божията милост с любов и вяра.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.