Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Всенощно бдение в храм „Св.Апостол Андрей Първозваний” в чест на св. Игнатий Богоносец и 100 години от смъртта на св. Иоан Кронщадски

На 19 срещу 20 декември 2008 г., в храм „Св. ап. Андрей Първозваний” се извърши всенощно бдение в чест на св. Игнатий Богоносец и 100 години от смъртта на св. Иоан Кронщадски. Събраха се около 50 богомолци.

Богослужбите се отслужиха от свещеноиконома на храма Иван Касабов в съслужение с отец Христо от храм „Свети Дух” в ж.к.Надежда. На клира пяха богомолци, ръководени от певеца Марио Иванов. За Отец Христо празникът имаше и личен характер. Той развълнувано сподели, че на този ден, бидейки духовно чедо на о.Иван Касабов, е ръкоположен за свещеник. Той изрази възхитата и почитанието си към о. Иван Касабов като един достоен свещеник – пример за подражание със своето ревностно, всеотдайно служение.

В първата част на бдението се отслужи вечерня и след това петохлебие. Преди полунощната едночасова пауза, о.Иван изнесе слово за св. Иоан Кронщадски – чудотворец и висок образец за свещеник. Отец Иван говори за молитвения живот на светеца, силната му любов и вяра в Бога. Свети Иоан Кронщадски, в 53 годишния си свещенически живот, всеки ден, с редки изключения, е служил Света литургия. В думите си за литургията св. Иоан Кронщадски е казал „Литургията е най-добрият пробен камък за нашето душевно състояние: живи ли сме ние, или мъртви – какво се гнезди в нас, какви страсти, какви душевни немощи? и още: ”има ли нещо по-важно, по-величествено, по-чудотворно, по-свето, по-божествено, по-трогателно от литургията?”

След почивката служението продължи с празнична полунощница и литийни стихири и след това утринна служба. Около 4 часа след полунощ свещениците отслужиха Света Литургия, която се увенча с причастие със Светите Дарове. Имаше много причастници. Бдението завърши със слово на о. Иван за последните мигове и погребението на св. Иоан Кронщадски.

Такава всенародна скръб и грандиозно погребение изразяват огромната любов на народа към Кронщадския молитвеник и Божий угодник. В Кронщад несметни множества народ от цяла Русия се стекли на погребението. Във всички църкви на Русия камбаните известили за всенародната загуба, като свиквали народа за заупокойна служба.

Свети Иоане Кронщадски чудотворче, моли Бога за нас!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.