Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване до гр. Шипка

На 18 август (събота) 2007 г. след молитва за път в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" към 08:00 часа поклонници от цяла София, по дух Андреевци, потеглихме за гр.Шипка и връх св.Никола, водени от ставр. иконом Иван Касабов. Целта на нашето поклонение бе да посетим местата на героичните боеве на българските опълченци, чийто подвиг вече 130 години се почита неотслабващо във времето! И тъй като нашия храм по благословение е храм на българското опълчение наш синовен дълг е да не забравяме самоотвержения подвиг и саможертва на безименните български младежи-бойци нито молитвено, нито житейски. За молитва и преклонение пред подвига на всички опълченци запалихме свещички в храм „Рождество Христово” в гр.Шипка, като забелязахме обновата на този величествен Божи дом! Много отдалеч блестяха златните кубета на манастира, на фона на боровата гора. А храмът, наскоро реставриран и освежен ни плени с изисканите си и съвършени композиции – както цветово, така и архитектурно. Рядко срещано бе и това, че в дясно от пресв. Богородица на Св.Олтар е иконата на Архистратига Михаил, което обуславя и победата на малобройните опълченци над многочислената армия на поробителя. Наистина, нищо не би могло да стане, ако Бог не благослови!


След като записахме имена за поменаване за здраве и упокой, потеглихме за връх св.Никола. Неусетно пропътувахме наситения с много завои път и стигнахме върха. Там горе о.Иван благослови, една част да върви по обиколния път към върха, друга – по стълбите. Времето беше много приятно топло, леко подухваше и така горещината не ни мореше. А и увлечени от приказки за подвига на чуждите опълченци – руснаци, румънци, финланци и др. неусетно стигнахме най-горе, до паметника. Постояхме там известно време /нямаше възможност да се изкачим на върха на самия паметник, както беше преди 5 години!/ и начело с нашия духовен водач о.Иван се изкачихме на самото Орлово гнездо – кулминационната точка на боевете! Тази битка, както много хора знаят, е включена в учебните пособия и на Руската Военна академия като образец на перфектно построена стратегическа отбрана! Тук изпяхме няколко тропара – на Успението на Пресв.Богородица, на св.Иоан Рилски /бе неговия ден на Успение/, на св.Андрей – нашия патрон и др. Поклонихме се на Светия Кръст Господен на Орловото гнездо и като се помолихме за всички, отдали живота си за нашата свобода, се отправихме към автобуса, на път за София.

Нека да е вечна паметта на тези, които доброволно са избрали да защитят нашата страна, нашия народ и православието, дори с цената на живота си!
Всички, които се определят като родолюбци-патриоти не могат да не се гордеят с величавия подвиг на героите-опълченци!
И така ще бъде вечна тяхната памет!
Амин.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.