Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Опело на Света Богородица

На 15 август (сряда) 2007 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се отслужи Опело на Света Богородица. Опелото се отслужи съгласно установена традиция през 1957 г. от протоиерей Василий Попдимитров – председател и оснавател на храма през 1926 г. Отец Василий е изпълнявал десет години опелото, до своята кончина, но традицията е продължена до сега от настоящия предстоятел ставрофорен свещ.иконом Иван Касабов, който през всички тези години неизменно е участвал в опелото. Тази година опелото на Света Богородица се отслужва за петдесети път, 50 години от началото на благочестивата традиция.

В средата на храма на висок аналой се постави иконата на Богородичното Успение, украсена с цветя, а пред аналоя върху маса - плащаница, изобразяваща Успението на Божията Майка.
Богомолците минаваха на поклонение, като целуваха плащаницата и иконата и се молеха на Божията Майка.
Младежи-богослови пееха на клира.

Похвалните погребални песни, разделени на три статии, се изпълниха от всички богомолци и църковния хор, начело с отец Иван и отец Йордан заедно с певците от клира, застанали пред плащаницата. С надежда за блажен живот заедно с Пресвятата ни Закрилница Света Богородица, като застанали пред ложето й, всички с преклонение отдаваме гореща обич и синовна почит.

В първата статия се пее за човешката кончина и полагане в гроб на даряващия ни живот Иисус Христос и на Майката Божия, които заради ангели и люде дивно приемат жребия на този най-страшен момент от житейските страдания на хората. Изразяваме любовта и благодарността си към нашия Спасител и Блажената Му Майка, като просим Тяхното благословение, тяхната помощ и закрила.

Втората статия изразява преминаване на душата на Пресвета Богородица в лоното на Твореца, отнесена на ръце от Божествения й Любящ Син. Пее се възхвално за възлизането на душата в небесата честни след оставяне на грешната земя. Света Богородица е представена пред Светата Троица в блажено и неизразимо единение. „Небе и земя радостно се радват и ликуват, а човеците се сляха с ангелите” се пее в храма. Изразяваме горещата си трепетна надежда и ние да възлезем с Пречистата на небето, което благодарение на Божията саможертва и помощ вече е достъпно и за грешния човешки род. Света Троице Пресвята, дай ни победа, смили се над нас!

Третата статия отразява земната кончина на Божията Майка и човешкото страдание от загубата и липсата на любимото човешко присъствие. Съчувствено ридание за скръбта на апостолите и човеците, загубили в земния си живот Божията Майка и страдащи от кончината й като хора, загубили много скъп и свиден любим човек. Статията завършва с победно и радостно славословие и посрещане на Христос, дошъл на земята да прегърне и отнесе свидната майчина душа на Светата Дева на небето и да дарува и на нас спасение. Похвалното ни пеене завършва със славословие към Светата Троица и Света Богородица и гореща молитва за мир, спасение и вечен живот. Амин.

Отец Иван призовава всички, които не са целунали плащаницата да се поклонят, а след това двамата свещеници я вдигат и понасят почтително на литийно шествие около църквата. Влизайки в храма всички отново се покланяме и целуваме плащаницата, минавайки под нея.

Опелото завършва с пламенното слово на отец предстоятеля Иван Касабов. В него бе разказано за 50 годишната традиция в храма, за 40 годишнината от кончината на отец Василий, основател на храма и основоположник на тази благочестива традиция. За подвига на героите опълченци, които със смелостта и мъжеството си, с малочисления си състав и с изключителната несъмнена Божия помощ са победили многобройния противник, като са се увенчали с дивна победа и слава.

Тази година ние, братството при храм св.ап.Андрей, като опълченски храм отбелязваме 130-та годишнина от славната Шипченска епопея. По този повод о.Иван покани всички присъствуващи на предстоящото поклонническо пътуване до гр.Шипка и връх св.Никола, където да сведем глави в признателност и преклонение пред подвига на всички опълченци, не пожалили живота си за нашата свобода.

Отец Иван с много вълнение сподели с нас, че 50 години неотклонно е участвал в Опелото на Света Богородица с много вяра, дръзновение и любов. Не само с вяра, но с много любов трябва да служим и възхваляваме Бог и Божията Майка. Да не сме топло-хладни, но с пламенна любов и надежда да се уповаваме на Света Богородица, защото тя ни е завещала: Ако вие сте с мен и Аз съм с вас, никой не може да бъде против вас. Амин!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.