Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Пета неделя на Великия пост – на преподобна Мария Египетска

Който иска между вас да бъде
големец, нека ви бъде слуга
(Марк.10:43)

Това е неделята, в която неделното Евангелие ни учи да имаме любов и смирение. Иисус Христос дойде не да Му служат човеците, а Той да послужи за тяхното спасение и да умре за тяхното избавление, което и направи. Защото Той и поучаваше, и бесове изгонваше, и болни изцери, и мъртви възкреси, и на апостолите нозете уми, и най-накрая се предаде на смърт за мнозина, не за всички човеци, казва св.Софроний, епископ Врачански, но за мнозина; защото Неговата смърт не спаси всички, но само тези, които повярваха и изпълниха Неговите заповеди. Господ ни даде пример за смирение като уми нозете на апостолите Си. Сам Господ ни учи как да се обичаме като е казал: Възлюби Господа, своя Бог от цялата си душа и ближния си като себе си. Когато човек обича хората, каквото прави за себе си, това прави и за тях. Смиреният човек макар и да е богат и учен, не гледа своето достойнство, но мисли, че е човек като всички други, не търси слава и почит от хората, а сам почита и се смирява пред тях. Не избира за себе си първите места не се величае и не властва над другите, а с любов им предоставя по-доброто и търпи неудобства заради тях.

Света Мария Египетска е Божията избраница и пример за Христово смирение и покаяние. Затова и Светите отци от VI Вселенски събор са определили Неделя Пета на Великия пост да бъде посветена на паметта на света Мария Египетска и на покайния й подвиг. Тя по великата Божия милост и под въздействието на Божията благодат била поразена от осъзнаването на бездната на греха, в която се намирала и ужаса от чувството на Божия гняв, готов да я срази за греховете й. Света Мария Египетска оставя светския живот с всичките му удоволствия, на които обилно се е наслаждавала и в най-строг подвижнически труд прекарала 47 години в Йорданската пустиня като достигнала святост, прозорливост и благодатните дарове на Светия Дух.

След отслужване на утреня и празнична св.Василиева Литургия, отец Иван Касабов в словото си говори за света Мария Египетска, за пустинническия й покаен подвиг и благодатен земен край.
Стана ми омразна моята страст, която ме погубваше, казва тя, отвратих се от цялото си сърце и я намразих. Обещах на Господа да не се обръщам към предишните мерзости, но да служа само на Него през целия си живот, предлагайки Му за поръчителка Пречистата Владичица, която Го е родила.
Света Мария Египетска ни показва ключа за спасението: болезнените покайни чувства, твърдата решимост за отказване от греха и страхът пред Божието величие и чистота.

Времето през Великия пост е време за покаяние и измолване на Божията милост. Да отворим очите на ума си и да видим Христа, нашия Спасител, Който остави толкова голяма небесна слава и се смири, за да ни научи на смирение.
Да побързаме да отворим вратите на покаянието по примера на преподобната Мария Египетска, по чиито молитви Господ да ни вразуми в това толкова необходимо за нас дело. Амин.


    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.