Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Молебен канон към Света Богородица

На 10 август (петък) 2007 г. в храм "Св. ап. Андрей Първозваний" се отслужи Молебния канон към Света Богородица от негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан в съслужение с 15 свещеника от столичните храмове.

Църквата, украсена със свежи цветя и грейнала с всичките си полилеи и светлини, посрещна високите си гости в 19:00 часа, когато шпалир от църковното настоятелство и миряни пред храма посрещна Знеполския епископ, придружен от свещениците. Богомолци бяха в очакване преди определения час, а до края на службата храмът се изпълни с хора открай - докрай чак до вратата. В центъра, под големия полилей и пред епископския трон, Богородичната икона, поставена върху красиво изработен с резба аналой, бе украсена с богат венец от свежи цветя - червени рози и бели лилиуми и нежна зеленина. Под олтарните икони на Иисус Христос и Св.Богородица пищни букети изразяваха почитта и човешкото ни преклонение и надежда към Бога и Неговата свята Майка-Богородица.

Вечерната служба започна точно в 19:00 часа. Певци-богослови пееха на клироса и църквата се изпълни с аромата на тамян и ангелогласно пение. Въпреки препълнения храм не се чуваше никакъв шум освен вдъхновеното хвалебно пеене и молитвени възгласи. Богомолците с преклонение и любов пристъпваха за благословение към епископ Йоан. При започването на молебния канон народът застина в молитвено мълвене към Божията майка, сякаш цялата църква се изпълни с един обединяващ дух на топла молитва и гореща надежда за помощ и спасение към все обичаната ни Пресвета Богородица. При коленопреклонната молитва към Света Дева Мария, коленичейки с вяра и надежда в сърцата, всички като един в мълчание издигахме топлата си молитва към Божията Майка водени от молитвените слова на епископ Йоан. Молебният канон бе увенчан с благодарно възхвално слово към Света Дева Мария, произнесено с любов и дръзновение от предстоятеля на храма, нашият много обичан и уважаван пастир – отец Иван Касабов. Духовната ни радост бе пълна, духът ни извисен и възрадван в Бога в единение, надежда и любов.

Това чувство бе потвърдено от топлите слова на епископ Йоан след службата. Епископът изрази радостта си от явното свидетелство за живот в енорията и съборен православен молитвен дух в храма. Заслужено признание получи предстоятелят на храма ставрофорен свещеноиконом Иван Касабов за усърдното си пастирско служение и ревностно изпълнение на пастирските си задължения, като самоотвержено и неуморно води пастството си и енорията по пътя към спасение и вечен живот. Амин. Всички бяхме щастливи и трогнати от заслужените топли думи към нашия пастир, радвахме се, че усилията му и ревностното му служение са достойно и справедливо оценени, както и досега. Жив и здрав да е нашият отец, дълги и благодатни години да осветява и топли сърцата ни и да ни води към спасение!

Епископът оцени също и дългогодишната, 50 годишна, благочестива традиция в храма да се служи вечерта на празника 15 август, в 18:00 ч. опело на Пресвета Богородица и благослови да се спазва и изпълнява, както на този празник, така и занапред установеното по Типика отслужване на Богородичното опело.
Празникът завърши с братска трапеза, на която бяха поканени всички свещеници и певците. Но празничната радост остана за дълго в сърцата ни и между нас. Храмът беше пълен с богомолци до късно вечерта, както и пространството пред него. Всички чувстваха благодатното въздействие на службата, братското единение, пастирска любов и духовна радост. Не ни се искаше да напуснем храма до късно, искаше ни се да останем още тук в радостта на Божието присъствие, светлина и благодат. Мисля, че това чувство на духовна радост ще остане в нас и ще се запомни задълго. Слава Богу за всичко!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.