Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Празнична утреня и Божествена Света Литургия за празника на Св. Анна

След седмицата ознаменувана с празнични служби и след светлия празник на големия християнски светец, силен молитвеник и помощник пред Божия Престол Свети Николай Чудотворец, на 9 декември в храм "Св.Андрей Апостол Първозваний" бе отслужена празнична утреня и Божествена Света Литургия от ставрофорен свещеноиконом отец Иван Касабов в чест и възхвала на света Анна, чийто празник съвпадна с неделния ден.

Празничното служение на двойния празник, неделната Възкресна служба и възхвалното молитвено служение за света Ана бе ознаменувано в обновения, грейнал в светлина и благолепие храм, в който се стекоха множество богомолен народ и християнки носещи името на прамайката на християнския народ – Анна. Голяма част от богомолците взеха Свето Причастие под молитвеното покровителство на Светата Майка на нашата Владичица и Покровителка Пресвета Богородица.

Трудно е за съвременния човек да си представи силната вяра и подвиг на Света Анна, добила по неизказана Божия милост светлата си отроковица, спасителката на огрешения човешки род Света Богородица и приснодева Мария в преклонна възраст и изпълнила обета си към Бога оставяйки малката Мария в най-ранна крехка възраст в храма на грижите на девици и жени в служение на Бога. Готовността й да се лиши от топлите майчини грижи към рожбата си и от нежната всеизпълваща радост от присъствието на свидното си чедо, е свидетелство за неотклонната й гореща вяра, признателност и любов към Единия Бог, за които ние съвременните хора можем само да благоговеем.

След празничната дръзновена и възхвална служба ставрофорен свещеноиконом отец Иван Касабов, в словото си за света Анна той изказа възхитата си към подвига на нашата прамайка, неподражаем за нас, чрез който са изпълнени светлите Божествено - промислителни и спасителни за цялото човечество събития, довели до рождението на дългоочаквания Спасител на човешкия род. Слава Богу за всичко!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.