Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване до Троянски манастир

Отдавна планираното поклонническо пътуване на братството при храм “Св. ап. Андрей Първозваний” до Троянската света обител и чудотворната икона Пресв. Богородица -Троеручица стана факт. То беше част от цялостната програма, а именно – да се посетят трите чудотворни икони Бачковската, Троянската и Рилската при техните свети ставропигиални обители (по повод тяхното събиране пред храм-паметника “Св. Ал. Невски” през 2007г.) .60 поклонници от цяла София се събраха и в дъждовната утрин тръгнахме с благословението на св. Андрей и водени от ставр.ик.отец Иван. По предварителен план пътуването свързвахме и със среща с новия игумен, (без да знаем дали Бог ще благослови тази наша среща) след като Мелнишки еп. Генадий се представи в Господа съвсем наскоро (Бог да го прости!).

Мрачно, дъждовно време, но за християните това не бива да е от значение. По магистралата се стелеше даже и мъгла. Хребетите на планината едва се забелязваха, което пък на моменти ни даваше да се усещаме, че пътуваме сякаш в самолет и около нас са облаците. Всички в рейса си говорят по съседски или си четат някакво четиво или молитви. Така се извървя времето до първата почивка. След кратък отдих продължихме без да се отклоняваме до целта – Троянски манастир. След 4 часа пътуване пристигнахме живо здраво в обителта, като дъждът продължаваше да ръси кротко и напоително.

Настанихме се по стаите - килии за нощувка, което за наша радост беше добре организирано от управата на манастира и стана много бързо. След което някои от поклонниците отидоха при Чудотворната икона в храма, други – посетиха скривалището на В. Левски, трети – по-немощни и изморени си почиваха до вечернята. Всеки имаше свободно време. Нетърпеливи сестри питаха и за най-младия монах от обителта - о. Филип, (за доста от нас е познат като дякон Боби от архиерейските служби в катедрален храм “Св. Ал. Невски”), който по-късно за обща радост ни посвети от своето време.

Вечернята започна около 18:00 часа, като обичайното манастирско клепало призоваваше всички в Божия дом. Истинска духовна радост за нас бе клира от малки момчета-семинаристи, който с много младежки плам в песнопенията изпълни вечернята. Неповторимо е усещането в Божия храм! Особено когато е пълен с богомолци –общата, съборна молитва дава на всички упование и надежда!

Вечерта мина под знака на братски беседи и впечатления от прочетено и видяно, което взаимно обогатява.
А как изглеждаше тази древна обител вечерта и през нощта! Сгушен в прегръдката на Балкана от високите етажи на спалните всичко е прекрасно и неповторимо - верандите осветени, но не в ярка, ослепителна светлина! Храмът, покрит с древните каменни плочи, (които ще надживеят още безброй поколения) като централно, най-важно място на спокойствието и упованието, на Божия мир. Многолетни секвои и борове безмълвно стоят, свидетели на (Бог знае колко!) чудеса на Пресв. Богородица – Троеручица - Скоропослушна. Тишина, (която през нощта за жалост бе нарушена от охранителната система може би от непрекъснатия дъжд) подплатена от усещането, че всички стаи, целия манастир е пълен с поклонници – богомолци, а нали сам Бог е казал:”където са двама или трима събрани в Мое име, там Съм и Аз посред тях!”.Наистина невероятно е усещането, допълнено и от ранобудни птици – песнопойци, които отдаваха дължимото към Бога, прославяйки Го с песните си!

Сутринта в 7 часа клепалото пак призова всички към Божия дом. Очаквахме празничната архиерейска служба –щяхме да посрещнем новия игумен еп. Теодосий и съвместно с братята от манастира и братството на св. Андрей да се изпълни Неделната св. Литургия. Така с пение на монасите и о.Иван в предверието на храма на “Владико и свещено началника нашего, Господи сохрани, на многая лета” Деволски епископ Теодосий влезе и оглави Светата служба. На клира взеха участие о. Иван и преподавателя по църковна музика от Великотърновския богословски факултет Иван Чакъров, което премина в истинско надпяване за Слава Божия!

Както след вечернята така и след светата Литургия бе отслужена заупокойна молитва (Трисагий) за новопредставилия се в Господа бивш игумен еп. Генадий, в която всички взеха молитвено участие. Накрая след раздаване на анафората еп. Теодосий изказа много топли думи на благодарност към Бога, за Неговия промисъл, да бъдем всички с него в този неделен ден, да вземем съучастие в Светата служба. След като ни благослови за път тръгнахме си за своите домове, всеки в различна степен доволен от себе си за преживените съборно тези два дни в манастира. Пристигнахме в София около 18:00 часа. Благодарихме по обичая с молитва в храм “ Св. ап. Андрей Първозваний” и си разотидохме, благодарни на Божията Майка, на св. Андрей, че ни върнаха живи и здрави! Благодарихме на о. Иван и на организаторите. Нека Бог им въздаде повече!

Дано Бог по молитвите на Пресв. Богородица да ни даде здраве и сили и в края на м. август се поклоним и на Нейната трета чудотворна икона в Рилската света обител!
Амин!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.