Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Тодоровден - 07 март 2009

Петдесет години след кончината на свети Теодора във Византия царувал Юлиан Отстъпник. Той мразел християните и им правел всевъзможни пакости. Знаейки, че през първата седмица на светата Четиридесетница те пазят строг пост, той, за да ги подиграе и да оскверни поста им, заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена. Но свети великомъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да било от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си, да си правят коливо: да си варят пшеница с мед.” Удивен, архиепископът го запитал: кой е той, който се грижи за християните. – „Аз съм мъченикът Христов Теодор Тирон – отговорил светецът, – и съм пратен от Бога в помощ на християните.”
И през цялата първа седмица от Великия пост християните в Цариград се хранели с коливо. Юлиан видял, че мярката не сполучила, и заповядал да продават храните, както преди.
Църквата за благодарност към свети великомъченика Теодора е запазила досега обичая: в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да чествува неговата памет.

Братя и сестри,
Неизброимо множество са светите мъченици и великомъченици за вярата, които дадоха най-скъпото си съкровище на Земята – своя живот на Христа и Евангелието, чиято вина е била тая, че са били последователи на Христа и не са приели да се отрекат от Него… Тяхната кръв е ставала живителен благодатен майски дъжд върху църковната нива, та са изниквали все нови и нови следовници на Христа Бога.

Всички видове мъчения и жестокости , каквито е могла да измисли човешката фантазия, са били приложени срещу християнството, ала без успех. Църквата често е стояла окървавена, но винаги победоносна и подновена. „И портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18), – както е казал нейният Основоположник и Глава…

Множество църкви, параклиси и манастири, празници и религиозни картини и икони възвестяват днес прославата на светите мъченици и великомъченици… Там, дето се е намирал гробът на кръвожадния гонител на християните Нерон, стои църквата на преблагословената пресвета Дева Мария. Върху гроба на простия рибар Петър, когото заради Христа преди около 2000 години разпнаха с главата надолу, сега блести най-хубавата величествена църква на света – базиликата „Свети Петър”.

Но почитта към мъчениците и великомъчениците, която ние им оказваме, е само тяхна земна награда, която бледнее пред наградата, с която те са увенчани на Небето. Ние само знаем, че „Око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат (1 Кор. 2:9)… И още знаем, че светите мъченици и великомъченици са наши молитвени ходатаи и невидими благодатни помощници.
Затова нека сега от все сърце се помолим на чествувания днес светия:

Свети великомъчениче Теодоре, моли се за нас на Христа. Бога да ни прости греховете и ни помагай да бъдем твърди във вярата и дръзновени нейни изповедници! – Амин!

Храм “Св. ап. Андрей Първозваний”
ставроф. иконом Иван Касабов

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.