Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Томина Неделя и празника на прпмчца Пелагия - 4 май 2008 г.


[проповед - видео материал - I част, II част]

Томина Неделя съвпадна тази година с празника в чест на преподобна мъченица Пелагия. След отслужената света литургия, отец Иван Касабов говори за подвига на младата девица Пелагия, избрала мъчения и смърт след мъчително поругаване на младото й тяло пред блясъка на богат и знатен живот. Младата красива девица Пелагия била избраница на княза, син на император Диоклетиан, един от най-свирепите гонители и мъчители на християните. През неговото царуване са просияли в святост много Христови мъченици.
Князът силно се влюбил в красивата девойка Пелагия и пожелал да я направи своя невеста за радост на майка й - езичница, която преценила, че това е много изгодно и блестящо предложение, предлагащо живот в почести, богатство и слава. Младата девойка, пленена от Христовата истина и любов имала обаче единственото желание да бъде кръстена в Христа и да Го следва.

Противопоставяйки се на семейството си и на знатния си жених, тя тръгнала по Христовия път в неотклонния си стремеж към Небесния си Жених в жестоки мъчения и смърт. Императорът, виждайки решимостта й, решава да се поругае с нея, като заповядва да й съблекат дрехите, след което да я хвърлят за изгаряне в нагорещен бик. Тогава, Света Пелагия нанася три плесници на императора: тя съблича дрехите си сама, захвърля ги в лицето му и с тичане се хвърля в нагорещения бик. Когато стига до отвора на пещта, тя слага ръцете си на отвора на пещта, за да се хвърли вътре, ръцете и се стопяват, и тя се хвърля в пещта и започва да пее възхвална песен на Господа. Св. Дух, за да прослави светицата, разказва с думите на житиеписеца за това, че тя е пеела вътре в пещта. По думите на Св. епископ Амвросий Медиолански, това е върховният момент в нейния живот. Св. Пелагия се хвърля в духовен смисъл, както младоженка се хвърля в обятията на своя жених, тя бърза да се хвърли час по-скоро в обятията на Своя Небесен Жених Христа.

Отец Иван направи паралел с неделното Евангелие за Томина неделя и вярата на младата девица, достойна последователка на апостолите. Апостол Тома, по човешки обяснимо, след като видя повярва в светлото Христово Възкресение, а младата Пелагия повярва със сърцето си и духовния си взор безрезервно и всеотдайно в Христовото учение и запленена от него се отрече от всички светски блага, царска слава и богатства. Единствено устремена към Христа, презряла мъчения и смърт тя се удостои да застане близко до престола на Всевишния Бог заедно с небожителите, мъдрите девици и просиялите в светост мъченици и изповедници на Христовата вяра.

Света Пелагия, моли Бога за нас!


    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.