Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Поклонническо пътуване до манастир „Св. Апостол Евангелист Лука” в село Граница

На 3 октомври 2009г. посетихме манастир „Св. Апостол Евангелист Лука” в село Граница, Кюстендилско.

Село Граница се намира югоизточно от град Кюстендил в Кюстендилската котловина на около 5 км. от град Кюстендил. Граница възниква като селище през Средновековието.
Граничкият манастир „Свети Лука“ е български православен манастир, който се намира на около 7 км южно от гр.Кюстендил и на около 4 км югозападно от село Граница, в северното подножие на Осоговска планина, в местността "Пустия манастир".
Манастирът възниква около 10 в. Тук е запазено преданието, че в манастира е пребивавал Св. Иван Рилски.

Когато през първата четвърт на XV век Велбъжд окончателно паднал под турска власт, след като румелийският бейлербег Турхан паша съборил крепостта му, в града дошли и се заселили отначало около 60 семейства от гр.Кония, Мала Азия, а след тях и още много турци от други краища на империята. Част от местното българско население било насила помохаеданчено, друга част била избита, а трета се спасила с бягство в околните села. Местния болярин и бъдещ крупнишки епископ Яков заедно със семейството си намерил убежище в с.Грани?ца. Яков станал свещеник, а след като овдовял, приел монашество и станал епископ на Крупник, южно от днешния гр.Благоевград. Той имал трима синове - Йоасаф, Давид и Теофан, които след като овдовели, също последвали примера на баща си. Тримата братя първоначално се установили в малкия манастир "Свети Лука", над село Грани?ца, а впоследствие възстановили и обновили и запустелия и ограбен Рилски манастир (1453 г. - 1466 г). Впоследствие по тяхна инициатива през 1469 г. в Границкия манастир „Св. Лука“били пренесени от гр.Велико Търново мощите на Иван Рилски.

Манастирът „Св. Лука“ представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и манастирски жилищни сгради. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси Йоасаф, Давид и Теофан.

Възобновен през 1948г, а от 1952 манастирът „Св. Лука“ е постоянно действащ женски монастир. Игуменката Агапия ни разказа за историята на монастира, за предишна игумения Варвара и за други игуменки, които са се подвизавали тук и са допринесли за възстановяването на манастира. Тук се намира чудна везана с перли икона на Божията Майка, донесена от Светите места в Йеросалим. През 1972-1982г. са построени манастирските сгради. През 1992г. са иззети имотите на монастира. Остава само църковният двор и малко гора. Продават овцете, за да направят пътя до манастира.
Храмовият празник на манастира се празнува ежегодно на 18 октомври.

Евангелист Лука е един от един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия.

Свети Лука е написал Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите. Предполага се, че Светото евангелие от Лука е написано около 60 година.

По време на пътуването беше прочетено житието на св.Лука епископ Симферополски и Кримски, който по подобие на Евангелист и Апостол Лука бил лекар, художник и писател и в най-трудните години за Руската Православна Църква изпълнява послушание и приема йерейско пострижение, а по-късно става епископ.

Отец Иван и отец Георги отслужиха водосвет и благословиха поклонниците.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.