Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Архив на събития
Архив  

Архив на събития

Възспоменателен разказ за една човешка драма - 3618 мъченици в Никомидия

Като начало за новата Църковна година, ще публикуваме възспоменателен разказ за една човешка драма, случила се преди 1700 години, в началото на IV век при имепратор Диоклетиан в неговата резиденция в столицата на Източната Римска Империя - Никомидия. Ето краткият разказ:

Множество християни от гр. Александрия, Египет, дочули, че в гр. Никомидия императорът измъчвал до смърт множество християни и взели следното решение (след смъртта на техния духовен началник - Св. Петър Александрийски архиепископ) - всички мъже, жени, децата им, приятели, близки християни да отпътуват за гр. Никомидия, Мала Азия, и да се явят пред императора - палач на християните.

Успели да стигнат всички целокупно, без никой да загине по пътя, и се явили лично пред императора, и веднага му заявили следното:

"И ние сме християни".

Императорът, отначало като видял тази огромна човешка маса, започнал да упражнява ласкателства с цел да се откажат от техния Бог. Но всички тези ласкателства не сполучили, и никой от тази огромна човешка маса не се отрекъл от Христа. Разгневен, император Диоклетиан заповядал пред очите му да бъдат обезглавени всички до един и започва масово клане на човешки същества. Накрая той заповядал всички трупове да бъдат пренесени в планинските пропасти, но Бог, който признал тяхното мъченичество, чрез много чудотворства показал техните места. И тогава, тамошните християни намерили труповете и ги погребали тържествено.

Броят нa всички тези християни, заклани, обезглавени в столицата на Източната Римска Империя, Никомидия, Бог е дал да бъдат с Възспоменателна служба възспоменати 3618 души.

По техните молитви
Господи Иисусе Христе,
Боже наш,
помилуй нас.
Амин!

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.