Kупол на храма
Mозайка над входа на черквата
Добре дошли в официалния сайт на православен храм Св. ап. Андрей Първозваний
 
Iзглед на целия храм
 
Начало
Вие сте тук:
  Бдения
Бдения  

Бдениe

25.09.2007 г. : Всенощно бдение в храм св.Андрей Апостол Първозвани на 24 срещу 25 септември 2007 г. в чест на празника на свети Сергий Радонежки и преп. Ефросиния Александрийска


песнопение:На 24 срещу 25 септември 2007г. от 21:30 ч. в храм Св.Андрей бе отслужено всенощно бдение в чест на празника на Свети Сергий Радонежки и преп.Ефросиния. Бдението се изпълни в духа и по реда на Свето Горското служение от ставрофорен иконом отец Иван Касабов. На клира взеха участие в пеенето певецът Марио Иванов, богослови и богомолци, под ръководството на секретаря на Софийска Митрополия - Андрей Касабов.

Бдението започна с пети псалом в духа на Свето-Горската традиция на загасени „свещи”, на тъмно в молитвена монастирска атмосфера.Свещеникът, о.Иван Касабов, прикади целия храм по време на пеенето на 5 псалом и по време и под звуците на псалтийното пеене: „Аз пък, по Твоята велика милост, ще вляза в Твоя дом и ще се поклоня в светия Твой храм със страх пред Тебе”, богомолците един по един прииждаха в храма и се събираха за всенощното молитвено последование.

Певците изпяха аниксандариите - подбрани псалми, изпети в 8, 3 и 5 глас, които се пеят при полиелейна служба за възхвала на Бога, Божията Майка и светиите. След ангелогласно изпетите аниксандарии започна Празнична Вечерня с „Благословен Бог наш”, предначинателния 103 псалом и следващите молитвени пения. „Свете Тихи” бе изпълнено пространно на 2 глас, както се е пеело в древността в Православната Църква.
Последва литийно шествие с иконата на чествания светец - св.Сергий Радонежки, носена благоговейно от О.Иван от северния олтар до притвора на храма, след него вървяха певците пеейки литийни стихири, а след тях богомолният народ ги следваше. Отец Иван прочете молитвено, на три части, литийната молитва към светеца пред неговата свята икона, а след всяка част певците и богомолците произнасяха молитвено „Господи помилуй” – 40, 50 и 30 пъти след всяка от трите части на молитвата.

След молитвената лития в чест и възхвала на светия Божий угодник и покровител на православния народ – св.Сергий Радонежки, се извърши Петохлебие. Благодарственото молитвено последование – Петохлебие е в чест и памет на чудото извършено от Иисус Христос, нахранил с пет хляба 5000 души и още много жени и деца. Слава на Бога, Милостив Господ към нас, да ни въздаде полезното за душите и телата ни, да умножи нашите добродетели, да укрепи вярата и любовта ни. Да ни обдари с благодатта Си.

След едночасова почивка, през която се подкрепихме с чай и кафе, богослужението продължи след полунощ с празнична полунощница и утреня. Бдението се увенча с празнична Божествена Св.Литургия, в края на която зората навлезе през прозорците на храма и възвести настъпването на деня.

*Допълнително ще бъде включено и част от словото на о.Иван за светата преподобна наша майка Ефросиния.

 

    
За храма | За свещениците | Полезни връзки | Запитвания EnglishEnglish

Интернет сайт на православен храм "Св. ап. Андрей Първозваний" е създаден с благословението на Софийския епархийски съвет с протокол No 3/02.03.2007г.

© 2007 Правослваен храм "Св. ап. Андрей Първозваний"
Копирането на текстове и изображения от този сайт в други Интернет сайтове е разрешено при коректно посочване на първоизточника.